Mi legyen a megye hét csodája?

2010. augusztus 13., péntek, Közélet

A gelencei római katolikus templom a listavezető

Sehogy sem tudtak dűlőre jutni a Kovászna megyei önkormányzati képviselők a testület bodzafordulói ülésén abban a kérdésben, hogy mi legyen Háromszék „hét csodája", azaz mely turisztikai célpontokat vegyenek be abba a pályázatba, amely e helyszínek népszerűsítését célozza.

Az előterjesztett határozattervezet szerint a gelencei római katolikus templom, a csernátoni Népművészeti Múzeum, az illyefalvi református templom, a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum, a bibarcfalvi református templom, a Csomád-Bálványos természetvédelmi terület és a Rétyi Nyír szerepelt a listán. Sabin Calinic román önkormányzati képviselő javasolta, vegyék le a napirendről, mert a válogatás nem kellően megalapozott, inkább véletlenszerű. Elégedetlensé­géhez utóbb csatlakoztak a Magyar Polgári Párt képviselői is, ők is a szelekciót kifogásolták, szerintük nem készítették elő a napirendi pontot.

Ezek-e a legalkalmasabb turisztikai célpontok, érdemes-e ezek népszerűsítésére pénzt áldozni? — fogalmazta meg kérdéseit Sabin Calinic, stratégiát, prioritások rögzítését sürgetve, Ioan Solomon pedig román vonatkozású célpontok beiktatását javasolta, és halasztást szorgalmaztak. A megyevezetők szerint széles körű konzultáció nyomán választották ki a helyszíneket, és azt is szem előtt tartották, hogy olyan célpontokat vegyenek be, amelyekre korábban nem nyújtottak be más pályázatot — ezért maradt ki például a Székely Nemzeti Múzeum —, Klárik László megyemenedzser azt is felhozta érvként, hogy halasztás esetén kifuthatnak a határidőből. Fazakas Tibor MPP-s képviselő azt javasolta, hogy minden kistérségből válasszanak ki egy-egy emlékművet és természeti célpontot, de azt is felvetette: a művelődési központ szakembereinek is bele kellene szólniuk a válogatásba. Felvetette azt a kérdést is, hogy amennyiben versenytárgyalást hirdetnek, könnyen megeshet, más megyéből kerül ki a győztes, Tulit Attila pedig tetszőlegesnek minősítette a listát, szerinte nincsenek megfelelő társítások.

Hosszas vita, rövidebb tanácskozási szünet után szavaztak a képviselők: a román tanácstagok ellenszavazatával, az MPP-sek tartózkodásával a tervezet végül nem kapta meg a szükséges szavazatszámot. Hogy a 956 000 lejes európai uniós pályázat mégse kerüljön veszélybe, az MPP kész rendkívüli tanácsülésen részt venni — közölte utólag Kulcsár Terza József, a polgáriak frakcióvezetője, kifogásolva, hogy a tervezetet nem készítették elő kellően, és őket sem kérdezték meg az ügyben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-08-13: Sport - :

Sport

KSE—Sepsi FC 6—5
Kézdivásárhely, városi sportcsarnok. Kb. 100 néző. KSE: Buceleanu, Bartók—Gazda J., Kovács, Szurdu, Papp, Roman, Dobozi, Csulak, Szabó, Török, Dobra A., Dobra Sz. Sepsi FC: Kisgyörgy, Şerban, Bende, Bocz, Máte, Mánya, Nagy, Călugăru, Szabó, Farkas, Ráduly, Iacob, Ţicalo. Gólszerzők: Gazda J. (14., 21., 37.), Papp (25.), Dobra A. (28.), Căşuneanu (35.), illetve Mánya (7., 13.), Bende (15.), Szabó (18.), Máté (24.).
2010-08-13: Közélet - Csinta Samu:

Pályázatok párosítása (Újabb pénzforrásokat keresnek a kórházhoz)

Sikeres pályázat esetén is legfeljebb 2013 végére tűnhetnek el az állványok a megyei kórház épülete körül
Értetlenséget váltott ki a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a háromszéki önkormányzat alelnöke, Henning László bejelentése, miszerint az egészségügyi intézmény rehabilitálása nem az eddigi pályázat szerint folytatódik, hanem új keretek közé költözik. Teljes újrakezdésről azonban szó sincs, mindössze a két pályázat ,,összefésüléséről" — erősítette meg a Háromszéknek Henning László.