Újabb pénzforrásokat keresnek a kórházhozPályázatok párosítása

2010. augusztus 13., péntek, Közélet

Sikeres pályázat esetén is legfeljebb 2013 végére tűnhetnek el az állványok a megyei kórház épülete körül

Értetlenséget váltott ki a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a háromszéki önkormányzat alelnöke, Henning László bejelentése, miszerint az egészségügyi intézmény rehabilitálása nem az eddigi pályázat szerint folytatódik, hanem új keretek közé költözik. Teljes újrakezdésről azonban szó sincs, mindössze a két pályázat ,,összefésüléséről" — erősítette meg a Háromszéknek Henning László.

Az első terv, amelynek értelmében építőteleppé változott a megyei kórház, 2005-ből datálódik. Az akkori, Eugen Nicolăescu vezette egészségügyi tárca tizenöt kórházat sorolt a kiemelt jelentőségű, rehabilitálásra szoruló intézmények közé — köztük a szentgyörgyit is. Az egyenként 120 millió euró értékű felújítási munkálatcsomag megtervezésére nemzetközi licitet hirdettek, amelyet a világ egyik legrangosabb szakcége, az osztrák Vamed Rt. nyert meg. Az általános elismerés övezte tervek alapján dolgoztak, a további finanszírozás azonban a jelenlegi gazdasági körülmények között kivitelezhetetlenné vált.

A kórházak önkormányzati alárendeltségbe sorolása után a megyei tanács ezen az állapoton igyekszik túllépni, illetve összehangolni a régit azzal az újjal, amelyen immár a megyei önkormányzat indul jó eséllyel. Ez utóbbi 18,5 millió euró értékű, az alelnök szerint garantált a finanszírozása, és bár korántsem elegendő a kórház valamennyi épületének felújításához, a rehabilitált szárnyak európai színvonalúra, szakbesorolás szerint A2-es szintre emelkednek.

Beépített állami pénz

A kezdeti terv kivitelezésére szánt pénzből idén 5,2 millió lej áll rendelkezésre, ezt igyekeznek mindenképpen ,,beleépíteni" a kórházba. A megyei tanács az elmúlt két évben 730 000 lejjel járult hozzá a kórházi mosoda és 180 000-rel a villamos hálózat felújításához, vezetőinek elképzelése szerint ezért az állami költségvetésből származó pénzt kizárólag épületszerkezeti megerősítésekre és egyéb hasonló jellegű munkálatokra szánják, így ugyanis lehetőség nyílik a saját pályázaton megnyert pénz átcsoportosítására. ,,Ha a 18,5 millió euróból statikai megerősítésekre is el kellett volna különítenünk, alig két-hárommillió euró jutott volna a kórház műszerállományának feljavítására — mondta Henning László. — Ezért aztán az állami 5,2 millió lejből zajlik a szerkezeti rehabilitálás, műszervásárlásra pedig közel tízmillió eurót tudunk áldozni. Az orvosoktól kért előzetes igénylistából kiindulva úgy tűnik, hogy ennyiből többnyire eleget is tudunk tenni az elvárásoknak." A 18,5 millió euró fennmaradó felét a kórházrehabilitáció építési-szerelési költségeinek fedezésére szánják.

Magabiztos pályázók

A tervek szerint a 14 740 négyzetméteren 234 ágy és négy, mindenféle előírásnak megfelelő műtő szolgálja majd a minőségi betegellátást. ,,Egyszerűbb és olcsóbb lett volna teljesen új kórházat építeni, ám az uniós pályázat kizárólag meglevő létesítmény rehabilitálását engedélyezi, ezért egyetlen négyzetméternyi új építmény sem lehetséges. A rendelkezésre álló pénz pedig csak a nagy kórházépület felújítására elegendő, a régi épületek, sajnos, egyelőre maradnak a jelenlegi állapotukban" — egyértelműsítette a megyei önkormányzat alelnöke. Az új rehabilitálási csomag megtervezésére versenytárgyalást írnak ki, amelyre augusztus 20-ig lehet jelentkezni. Információink szerint élénk az érdeklődés, eddig közel tíz cég érdeklődött a tervezés iránt, köztük a kórházat egyszer már újratervező osztrák Vamed Rt. A nyertes tervvel kiegészített dokumentációt október 18-ig kell benyújtani a Központi Fejlesztési Régió központjához, ahol döntenek a pályázat sorsáról. Henning László azonban bízik benne, hogy egyetlen pályázat sem múlja majd felül a szentgyörgyiekét.

Kérdések és aggályok

A kórházi orvostársadalom egy része attól tart, hogy az új pályázat a végtelenségig hosszabbítja a kórház építőtelep-állapotát. A még évekig valószínűsíthető felfordulás nem csak a betegellátást lehetetleníti el, vélik, hanem az orvosokat is menekülésre sarkallhatja a fúrás-faragás zaja és piszka elől. Attól is tartanak, hogy mire a szentgyörgyi kórház európai színvonalra jut, a betegek a környező városok kórházaiban keresik a gyógyulás lehetőségét.

A kórházrehabilitálás elemzésére és lebonyolításának nyomon követésére létrehozott önkormányzati szakbizottság — benne három megyei önkormányzati képviselő és egy orvos szakértő — elnöke, Nagy András ugyanakkor veszélyesen feszesnek tartja a tervpályázat eredményhirdetése és a teljes pályázat benyújtása közötti időt. ,,Azt üdvözlöm, hogy a rehabilitáció megtervezésébe bevonják a kórház osztályvezető orvosi karát is, de meglátásaikat időszűke miatt aligha lehet érdemben beépíteni az október 18-án leadandó pályázatba" — fogalmazott Nagy András.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-08-13: Közélet - Farcádi Botond:

Mi legyen a megye hét csodája?

A gelencei római katolikus templom a listavezető
Sehogy sem tudtak dűlőre jutni a Kovászna megyei önkormányzati képviselők a testület bodzafordulói ülésén abban a kérdésben, hogy mi legyen Háromszék „hét csodája", azaz mely turisztikai célpontokat vegyenek be abba a pályázatba, amely e helyszínek népszerűsítését célozza.
2010-08-13: Máról holnapra - Csinta Samu:

Törvénytisztelet vagy szolgalelkűség?

Eldöntetett: több mint száz munkahely szűnik meg a háromszéki önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézményeknél. A csökkentés nem csekély mértékű, még akkor sem, ha a személyzeti bércsökkentést célzó leépítések felét olyan állások teljes felszámolása jelenti, amelyek betöltését évek óta nem engedélyezi egy másik, felsőbb takarékossági szempont. Ahogy az lenni szokott: már eddig is járt volna, de nem jutott.