A baróti fogház rabjai

2010. augusztus 14., szombat, Magazin

A Miklósvárszéki Törvényszék által elítélt rabokat a baróti fogházban tartották fogva. A rájuk kiszabott ítéletet itt töltötték le. A fogházat hajdúk őrizték, parancsnokuk a porkoláb volt, aki tíznaponként jelentést tett az alkirálybírónak, melyben leírt mindent, ami a rabokkal, őrzőkkel történt.

1823. július 16-án így ír a porkoláb az alkirálybírónak:

,,Jelentem alázatosan a Méltósá­gos Királybíró Úrnak itten Baróton a fogháznál 1 júliustól fogva 10-ig az alábbi megírt rabok találtatnak úgymint: Vagyon rab a fogháznál kilenc számból álló: Bogdány György, Illyés István, Pózna György, Gurguly István, Szeremlei János, Molnár Jó­zsef, Nyerges Tódor, Füzi Anna. Ezek vannak vasba. Hosszú Já­nos vas nélküli. Mindnyájan egésségesek. Füzi Annát is már két hete a nyavaja nem érte. Semmi változás a rabok között nincs. A hajduk magukat jól viselik és egésségesek. Mostaná­ban egy rabnak sem következik szabadulása. A porkoláb ház, a hajduk háza, a tömlöc fedelén kívül jó státusba vagyon. A rabok élelmére járó hónaponként való angáriájukból számukra gabonát vevén cipót süttetek, és naponként a raboknak ki osztogatom, melyről az arrol való protocolum bizonyit. Az alamizsnából gyűlt pénzből számukra gyertyát vettem. Most ezeknél több alázatos jelentésem nincsen, melyek mellett alázatosan csókolván a kezit a Méltóságos Királybí­ró Úrnak. Igen alázatos szolgája. Barót 16 júl. 1823, Bölöni Varga Ferenc az N. Szék porkolábja."

A Varga Ferenc porkoláb által megírtakat az alkirálybíró felülvizsgáltatta, mivel panasz érkezett a rabok egészségi állapotáról. Szabó István kirurgus 1823. aug. 23-án az alkirálybírónak így ír:

,,A hozzám méltóztatott rendelése mellett a két szárazajtai rabot megvizsgáltattam, semmi hibát a testekbe nem találtam, egésségesek, erősek és legjobb színűek. Emellett jelentem alázatosan, hogy Gurguly Istóknak a lába egy kevéssé megdagadott, és valami orbáncpattanások ütöttek ki a lábán a vas miatt. Alázatosan instálom, méltóztasson iránta rendelést tenni... Az orvosság átalvétele marad ag. 20-ig. Addig is alázatos tisztelettel maradok. Barót 23. ag. 1823. Szabó István chirurgus".

A rabok helyzete nem volt mindig azonos, mint amit a porkoláb a királybírónak írt. Orvosi ellátásban is ritkán részesültek. Élték a kiszabott nehéz életüket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-14: Magazin - Tibodi Ferenc:

Kék eget szelő vasmadarak (Kecskeméti repülőnapok)

Már szakközépiskolás korom óta érdeklődöm a repülés, és ezen belül a katonai repülés iránt, így régóta dédelgetett álmom volt, hogy testközelből ismerjem meg mindazt, amit eddig csak könyvekben, illetve folyóiratokban láttam.
2010-08-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, anyós és rokon, a barátosi születésű pákéi
DEÁK EMMA
nyugalmazott zongoratanárnő
életének 86. évében hosszú betegség után elhunyt.
Temetése augusztus 14-én 14 órakor lesz a pákéi családi háztól.
A református egyház szertartása szerint a pákéi családi sírboltba helyezzük örök nyugalomra.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
du.