Kecskeméti repülőnapokKék eget szelő vasmadarak

2010. augusztus 14., szombat, Magazin

Már szakközépiskolás korom óta érdeklődöm a repülés, és ezen belül a katonai repülés iránt, így régóta dédelgetett álmom volt, hogy testközelből ismerjem meg mindazt, amit eddig csak könyvekben, illetve folyóiratokban láttam.

Az elmúlt pár év alatt tucatnyi tudósítást, beszámolót olvastam a Le Burget-i (Franciaország), a Farnborough-i (Anglia) repülőnapokról, a RIAT-ról (Anglia), vagy éppen az ILA Berlin Air Show-ról (Németország) — csak Európa legjelentősebb légi szalonjait, bemutatóit nevezem meg —, és mindegyik felejthetetlen, egy életre szóló élményt jelentett annak, aki ott volt.

Kíváncsi lettem, és ott motoszkált bennem a kisördög, aki arra ösztökélt, vágjak bele a kalandba, és vegyem az irányt az első repülőnapok felé. Ha őszinte akarok lenni, kapóra jött, hogy a szomszédunkban rendezik meg Közép-Európa legszínvonalasabb és leglátogatottabb légi parádéját, a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót. Kevesebb mint egyhetes szervezkedés után egy barátommal vágtam neki a Sepsiszentgyörgy és Kecskemét közötti, mintegy 650 km-es útnak, amit úgy izgultam végig, mint a karácsonyi ajándékát váró kisgyerek. Az oda-visszaút több mint 24 óráját, az autóban alvást, a fáradtságot pótolta az, amikor átléptük az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kapuját, megláttuk az első vasmadarakat, szemtanúi lehettünk az első hajtóműindításnak, és meghallottuk a svájci légierő F/A—18-as vadászgépbe beépített két hajtómű dübörgő, fülsüketítő hangját.

A Kecskeméti XI. Repülőnap és Haditechnikai Bemutató augusztus 7—8-án zajlott, de mi csak a szombati napon vettünk részt. Idén a 28 meghívott országból 22 vállalta — többek között Romá­nia is — a kecskeméti fellépést, a földi és légi bemutatókon mintegy száz repülőgépet csodálhattunk meg (köztük először volt jelen Kecskeméten egy ukrán SZU—27-es, valamint egy német Eurofighter és egy francia Rafale). Ezenkívül több helikopter és a Boeing C—17-es óriás szállító repülőgép káprázatos mutatványain ámuldoztunk.

Annak ellenére, hogy a szólórepülések mindegyike káprázatos volt, előttem a pálmát mégis a kötelékek vitték el, amelyek elképesztő manőverekkel, látványos és időnkét nagyon veszélyes elemekkel tarkították bemutatójukat. A hajmeresztő show-műsorok nemcsak az én tetszésemet, de a repülőnap két napja alatt összesereglett több mint százezer látogatóét is elnyerték. Kecskemét egén látható volt az olasz légierő büszkesége, az 50. születésnapját itt ünneplő Frecce Tricolori, a nagy népszerűségnek örvendő Török Csillagok, a horvát Vihar Szárnyai, és Magyarországon először mutatkozott be a svájci Patrouille Suisse, illetve a Breitling Team.

A seregszemle első napja kis esővel és borús égbolttal rajtolt, de Fortuna kegyes volt mindannyiunkhoz, és délutánra felszakadozott a felhőzet Kecskemét felett, így mindössze néhány műrepülőprogram maradt el. A jó időnek köszönhetően a Kecskeméti XI. Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napjának végén a magyar légierő két büszkesége, az orosz gyártmányú, leköszönő MIG—29 és a vadonatúj svéd JAS—39 Gripen között láthattunk egy közeli légi harcot. Az idei esemény színvonalát az is emelte, hogy a résztvevők programjaikkal méltóképpen tisztelegtek a magyar katonai és géprepülés 100. évfordulója előtt. Tehát megérte elmenni, ott lenni, és ha még adódik alkalom rá, máskor is ott leszek, leszünk. Következőkor legyenek önök is Kecskeméten, és ígérem, felejthetetlen élményben lesz részük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-14: Magazin - József Álmos:

Történelmi események Sepsiszentgyörgyön

Ünnepi felvonulásoknak, népgyűléseknek, tüntetéseknek, számos más rendezvénynek adott otthont a történelem folyamán a sepsiszentgyörgyi volt Városháza és a Mikó Kollégium előtti tér. Néhány ilyen eseményt mutatunk be korabeli fényképekkel.
2010-08-14: Magazin - Józsa Lajos:

A baróti fogház rabjai

A Miklósvárszéki Törvényszék által elítélt rabokat a baróti fogházban tartották fogva. A rájuk kiszabott ítéletet itt töltötték le. A fogházat hajdúk őrizték, parancsnokuk a porkoláb volt, aki tíznaponként jelentést tett az alkirálybírónak, melyben leírt mindent, ami a rabokkal, őrzőkkel történt.