Moszkvában javul a szmoghelyzet

2010. augusztus 17., kedd, Világfigyelő

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök tegnap egy mocsár elárasztását tekintette meg Moszkva mellett. Dmitrij Medvegyev államfő megígérte, hogy a tűzkárokat az utolsó fillérig megtéríti az állam. Moszkvában délutánra felszívódott a füstköd, és érezhetővé vált az előre jelzett nagy vihar előszele.

Putyin Kolomnában megtekintette egy korábban kiszárított mocsár elárasztását. A mocsarakat a múlt században, a kőolajbányászat megkezdése előtt tőzegkitermelés céljából csapolták le. A száraz tőzeg gyakran magától kigyullad, s mivel laza a szerkezete, a tüzek nagy mélységben sokáig égnek. Nem elég azonban vizet engedni ezekre a területekre, mivel a korábbi lecsapoláshoz ásott csatornákon a víz újra elfolyik. A szakértők számos eltérő véleményt tettek közzé arról, hogyan lehetne újra mocsarassá tenni az érintett területeket, és hogy ez milyen költségekkel járna.

Dmitrij Medvegyev államfő tegnap üzletemberekkel rendezett találkozóján hangsúlyozta, hogy a tüzek károsultjainak az állam minden kárukat megtéríti. Felvetette azonban, hogy a vállalkozók védnökséget vállalhatnának a helyreállítási építkezések fellett.

A jótékonykodás egyébként már korábban kezdetét vette: a pártok és önkormányzatok magánszemélyektől gyűjtenek pénzadományokat. Jelena Baturina, az ország legnagyobb építkezési vállalkozója, egyben leggazdagabb asszonya, Jurij Luzskov moszkvai polgármester felesége bejelentette, hogy egy leégett településen ingyen építtet korszerű iskolát.

Tegnap folytatódott a vita a rendkívüli helyzetek minisztériuma és a környezetvédők között. Az utóbbiak szerint a tárca szépített adatokat közöl a tüzekről, különösen azokról, amelyek a sugárszennyezett területeken pusztítanak. A minisztérium például sérelmezte azokat az adatokat, amelyeket a Roszleszozascsita állami erdészeti ügynökség közölt honlapján a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája során sugárszennyezett brjanszki erdőkről. A honlap emiatt a hét végén nem volt hozzáférhető, s bár tegnap újra megnyílt, a kifogásolt adatok eltűntek róla.

A minisztérium szerint a hét végén felére csökkent a főváros körüli tüzek száma — tizenhét helyen ég a tőzeg és tíz helyen az erdő —, országosan pedig 494 tűz égett mintegy 45 887 hektáron. Moszkvában vasárnap az idei nyár 21. melegrekordja dőlt meg, a nyáron huszonegy naptári napon regisztráltak minden korábbinál magasabb hőmérsékletet. Tegnap délutánra azonban már érezhető volt a lehűlés, és a jelek szerint az időjárás a tüzek oltásán dolgozók segítségére siet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-08-17: Világfigyelő - :

Román kémet fogtak Oroszországban

Moszkvában elfogták a román titkosszolgálat egy munkatársát, aki diplomataként dolgozott Oroszországban — közölte tegnap az Interfax hírügynökség a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztályának közlésére hivatkozva.
2010-08-17: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Az elmúlt hét egyik érdekes híre Schmitt Pál köztársasági elnök részvétele a kormány ülésén. Eddig sem Göncz Árpád, sem Mádl Ferenc, sem Sólyom László nem jelent meg a kormányüléseken. Az ellenzék nehezményezte is a részvételt, szerintük ez összeférhetetlen a köztársasági elnök státusával, az államfő viszont kijelentette: félévenként ezután is részt kíván venni megfigyelőként a minisztertanács ülésein…