Röviden

2010. augusztus 17., kedd, Világfigyelő

Az EU az állampolgársági ügyekről

Nem foglal állást az Európai Unió arról, hogy egy-egy tagország milyen feltételekkel és kinek adja meg saját állampolgárságát, mert ez nemzeti hatáskörbe tartozik — erősítette meg az Európai Unió végrehajtó szervének álláspontját tegnap a testület egy szóvivője. A bizottság szokásos napi brüsszeli sajtótájékoztatóján a szóvivő arra a kérdésre válaszolt, nem aggódik-e az EU, amiért Románia állampolgárságot ad több ezer moldovainak, akinek hazája még nem tartozik az unióhoz. Minden egyes tagország maga jogosult dönteni az állampolgárság kérdéséről, ezt az Európai Bíróság is több ítéletében megerősítette már — emlékeztetett a szóvivő.

Mandátum nélküli horvát tábornok

A horvát parlament megfosztotta képviselői mandátumától Branimir Glavas képviselőt, akit a bíróság jogerősen nyolc év börtönre ítélt háborús bűnök miatt. Az egykori tábornok ezeket a horvát—szerb háborúban követte el 1991—1995 között. 2009-ben szerzett mandátumától az érvényes törvények alapján fosztotta meg egy parlamenti bizottság, ugyanis a jogszabály ezt kötelezően előírja, ha egy politikust hat hónapnál hosszabb elzárásra ítélnek. Glavas a legutolsó hírek szerint Bosznia-Hercegovinában tartózkodik, amely nem adja ki, mert ott is állampolgársággal rendelkezik. A tábornokot első fokon tíz évre ítélték, de idén július végén a legfelsőbb bíróság ezt nyolc évre csökkentette.

Afganisztáni csapatkivonás jövőre

2011 júniusában mindenképpen megkezdődik az Afganisztánban harcoló amerikai erők kivonása — jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter a Los Angeles Timesban közölt interjújában. David Petraeus tábornok, a tálibok ellen harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka az NBC televízió által vasárnap leadott nyilatkozatában még azt mondta, lehetséges, hogy a csapatkivonás későbbre halasztását javasolja majd Barack Obama elnöknek. Gates szerint azonban nincs kétség afelől, hogy az amerikai egységek 2011 júliusában megkezdik a kivonulást a dél-ázsiai országból annak megfelelően, ahogyan azt Barack Obama tavaly decemberben, a harmincezer fős csapaterősítéssel egy időben bejelentette.

Haider pénzért látogatott

Egy tanú megerősítette, hogy Jörg Haider néhai osztrák politikus pénzt kapott Szaddám Huszeintől egy 2002-es iraki látogatásáért — írta tegnapi számában egy osztrák hetilap. Franz Limpl Irakban élő osztrák építészmérnök azt nyilatkozta a Profil hírmagazinnak, hogy Haider 2002 februárjában 500 000 dollárt, három hónappal később további kétmillió dollárt kapott azért, hogy látogatása alatt, valamint később tett nyilatkozataiban támogassa a nemzetközi elszigeteltségben lévő iraki diktátort. A látogatást állítólag Limpl segítette tető alá hozni. A lap egy héttel korábban közzétett egy dokumentumot, amely állításuk szerint szintén azt támasztotta alá, hogy Haider és környezete dollármilliókat kapott Szaddám Huszeintől.

A Rózsa-féle csoport célpontjai

Állítólag kubai és venezuelai célpontokat is kiválasztott megsemmisítésre Eduardo Rózsa Flores, aki a hivatalos gyanú szerint terroristacsoportot vezetett Bolíviában, de tavaly áprilisban agyonlőtték. A célpontokra vonatkozó következtetést a csoport által használt számítógépek vizsgálatából vonta le egy bolíviai szakértői testület. Ennek főnöke, Wilson García szerint valamilyen szinten az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is tudott a tervekről, mert Rózsa Flores kapcsolatot tartott fenn az ügynökség egyik emberével, a magyar Belovai Istvánnal, akitől tanácsokat kapott.

Iszákos ukrán fiatalok

Egy felmérés adatai szerint a 11 éves ukrán iskolások közül minden nyolcadik havonta legalább egyszer leissza magát, a 17 évesek fele pedig heti rendszerességgel fogyaszt sört. Ukrán szociológusok közel tízezer iskolást kérdeztek meg egy, az ifjúság egészségi állapotával és viselkedésével kapcsolatos nemzetközi projekt keretében. A kutatásba bevont felső tagozatos tanulók válaszaiból kiderült, hogy többségük ismeri az alkohol és a cigaretta káros hatásait, de ez nem riasztja vissza őket az italozástól és a dohányzástól. Az sem jelent akadályt számukra, hogy Ukrajnában tilos alkoholt és cigarettát eladni tizenéveseknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-08-17: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Az elmúlt hét egyik érdekes híre Schmitt Pál köztársasági elnök részvétele a kormány ülésén. Eddig sem Göncz Árpád, sem Mádl Ferenc, sem Sólyom László nem jelent meg a kormányüléseken. Az ellenzék nehezményezte is a részvételt, szerintük ez összeférhetetlen a köztársasági elnök státusával, az államfő viszont kijelentette: félévenként ezután is részt kíván venni megfigyelőként a minisztertanács ülésein…
2010-08-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Sugásfürdő közelében hétfőn a Készenléti Felügyelőség szakemberei egy fel nem robbant II. világháborús bombát találtak, amit hatástalanítottak.