MementóKilyéni Ferencz József

2010. augusztus 18., szerda, Magazin

Kilyéni szabad székely család sarja volt, de mert ez a család nevében már nem él a faluban, kevesen tudják helyben, hogy az Erdélyi Unitárius Egyháznak 52 évig volt püspöke, a Monarchiától a román interbellumig.

Ez a ,,rekord" az ő nevéhez fűződik. 175 évvel ezelőtt született (1835. augusztus 10.) Alparéten. 1876-ban az árkosi zsinaton választották az egyház püspökének. A kolozsvári unitárius főgimnázium elvégzése után (1855) a göttingeni és a berlini teológián tanult. Miután Belgiumban, Franciaországban és Angliában tett körutat, Kolozsváron lett lelkész és teológiai tanár. 1884-től országgyűlési képviselőnek választották, 1905-től főrendiházi tag. Alapító szerkesztője volt a Keresztény Magvető unitárius folyóiratnak, 1921-től a román szenátusba is meghívták. Kátét írt, amelynek 21. kiadása 2000-ben jelent meg, számos más munkája látott nyomdafestéket. 1928. február 19-én hunyt el 93 éves korában. Síremléke a kolozsvári Házsongárdi temetőben található. Lelkes természetjáró volt, kalligrafikus iniciáléit e sorok szerzője azonosította a homoródalmási Orbán Balázs-barlang falán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-18: Magazin - József Álmos:

Potsa József főispán képi dokumentumok tükrében

Háromszéken a megyeház fogalma a XIX. század utolsó negyedében összeforrt főispánja (az államhatalom képviselője a törvényhatósági közigazgatásban — hatáskörét tekintve sokban egyezik a mai prefektus megbízatásával), Hatolykai Potsa József (1836—1903) személyével.
2010-08-18: Magazin - :

Hirös Hét Kecskeméten

Az Alföldre kiadott piros időjárási riasztás miatt a főtéri színpad helyett a művelődési központban nyitották meg hétfő este Kecskeméten a 76 éves múltra visszatekintő Hírös Hét Fesztivált, a város legrégebbi és legrangosabb rendezvényét, és elmaradt a 2008-ban felélesztett kedves program, a babakocsis felvonulás.