Bezárnak két iskolát és egy óvodát

2010. augusztus 19., csütörtök, Közélet

Ősztől nem lesz elemi iskolája Lisznyópataknak és óvodája Uzonfüzesnek, valamint bezárják a csernátoni 3-as iskolát. A gyermekeket mindhárom esetben a községközpontba szállítják iskolabusszal.

Nem csak a gyermeklétszám csökkenése miatt számoltak fel V—VIII. osztályos tagozatokat, illetve zártak be óvodákat és I—IV. osztályos iskolákat az elmúlt esztendőkben, hanem az oktatási minisztériumból diktált leépítések miatt is. Háromszéken másfél esztendő alatt eltűnt kétszázhuszonegy katedra, de mivel sok tanár vállalt korábban pluszórákat, ezek felszámolásával, illetve az órarend karcsúsításával és a csoportos oktatás megszüntetésével elbocsátások nélkül tett eleget a tanfelügyelőség a leépítéseket előirányzó határozatnak. Keresztély Irma főtanfelügyelő úgy véli, az óvodák és iskolák fejkvóta szerinti finanszírozása miatt elkerülhetetlen a kis létszámú egységek felszámolása, illetve jogi státusának megszüntetése, de az önkormányzatoknak kell dönteniük arról, hogy területükön milyen óvodai és iskolahálózatot működtetnek. A főtanfelügyelő továbbra is azt az elvet vallja, hogy lehet és kell ésszerűsíteni a rendszert, de alapvető követelménynek kellene lennie, hogy egyetlen település se maradjon óvoda és elemi iskola nélkül.

Az új tanévben a nyolcvanhat pénzügyi központhoz kétszáznegyvenhat egység fog tartozni, a háromszéki óvodai és iskolahálózat háromszázharminckét intézményéből kétszázegy magyar tannyelvű, ötvenöt román és hetvenhat vegyes tanítási nyelvű.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1404
szavazógép
2010-08-19: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Felfüggesztették a szülészet vezetőségét
Felfüggesztette a giuleşti-i szülészet vezetőségét a vizsgálat végéig Bukarest főpolgármestere, Sorin Oprescu azt követően, hogy tegnap délután Cseke Attila egészségügyi miniszter felszólította, váltsa le a hétfői tragédiáért felelős kórházi menedzsmentet. Cseke Attila elmondta, maga is fontolóra vette, hogy lemond tisztségéről az „erkölcsi felelősség" miatt, de végül nem tette, mert ez a kórház nem a minisztérium hatáskörébe, hanem a bukaresti főpolgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozik. Cseke azt is elmondta, hogy a giuleşti-i szülészet a kivizsgálás ideje alatt végig zárva marad. A tragédia körülményeit a legfelsőbb ügyészség kriminalisztikai osztálya vizsgálja, a nyomozás ismeretlen tettesek ellen folyik súlyos testi sértés és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. A hétfőn bekövetkezett robbanásban és tűzben négy újszülött meghalt, hét kisbaba súlyosan megsebesült.
2010-08-19: Közélet - Bokor Gábor:

A városházán nincs elbocsátás, csak vita (Kovászna)

Megszavazta Kovászna város helyi tanácsa a polgármesteri hivatal új szerkezeti felépítését. Ennek következtében 39 állás szűnt meg, ebből 19 közhivatalnoki, 20 szerződéses — valamennyi betöltetlen, így senki nem marad munka nélkül a városházán. Sőt, még így is maradtak betöltetlen állások, ezekre viszont nem alkalmazhatnak.