Doktor Bubó eseteiPulykakór

2010. augusztus 19., csütörtök, Család

Pulyka Paula sudár termetű ifjú lány volt, a pulykacsalád ígéretes sarja. Gyerekként mindig kitűnt gyors felfogásával, na meg néha epés megjegyzéseivel. Sohasem örvendett osztatlan népszerűségnek Kerekerdőn.

Volt, aki kedvelte, más kimondottan nagyravágyónak, felfuvalkodottnak ítélte, így megoszlottak a vélemények akkor is, amikor férjhez ment.

Az eset nagy port kavart Kerekerdőn, egy hétig ezzel foglalkozott a sajtó, az utcán összeverődő verebek is erről beszéltek, ugyanis ígéretes parti volt az övé. A férjjelölt nem más, mint a sokak titkos álmaiban megjelenő Páva Pável, a sudár, gyönyörű pávaifjú, aki mellesleg gazdag is volt. Amikor elsuhant pávamobilján, úgy szálltak a nyomában a sóhajok, mint ősszel a falevelek.

Nagy esküvő volt, még évek múltán is arról beszéltek, minden serdülő lány ilyet álmodik. A menyasszony talpig fehérben, a nyakán rózsaszín igazgyöngysor, az uszályát maga után húzta, ahogy kevélyen lépdelt a templomban. A vőlegény kékes-aranyos dolmányban feszített, és megvillogtatta pompás arany ékszereit, büszkén tartotta bóbitás fejét. Utánuk következtek a násznagyok: Arany Fácán és Fácánné, Ezüst Fácán és neje, valamint a pityergő és pittyegő gyöngytyúkok, a koszorúsleányok. Zene szólt, rózsaszirmok röpködtek, rózsaszín köd borított be mindent.

Ez a sok csillogás és a sziromeső jutott rögtön Doktor Bubónak eszébe, amikor meglátta páciensét, a szipogó, sápadt Paulát.

Régi vágású úriember lévén, nem kérdezett semmit, csak székkel kínálta vendégét, meg egy zsebkendővel. Maga is leült, kitapogatta a beteg pulzusát, megnézte fakó szemét, csapzott tollát, és érzékelte lehangolt kedélyállapotát. Sokatmondóan felsóhajtott:

— Beszéljen, kedves, mi bántja?

A beteg elhaló hangon suttogni kezdett.

— Tudja, doktor úr, én mindig magabiztos voltam, és hittem, hogy a sors többre hivatott, mint hogy egyszerű háziasszony és anya legyek egy férfi oldalán. Nem is lepett meg nagyon, hogy Pável engem választott, hiszen ő is szép, és nagyon jól éltünk, társaságba is jártunk. A baj akkor kezdődött, amikor az itthoni teendők miatt ritkábban tudtam öltözködni, menni, a férjem meg egyre újabb és újabb társaságokban páváskodott. Mindig ő szeretett a középpontban lenni, mindig mindenkinek rá kellett figyelnie, őt kellett dicsérnie. A munka nagy része rám maradt, mert ő egy páva, s kikérte magának, hogy köznapi dolgokkal foglalkozzék. Egyre többször hangzott el, hogy én csak egy pulyka vagyok, a barátnőim meg buta tyúkok.

A doktor elgondolkodva nézett az egykori büszke pulykára, aki most a mély depresszió tüneteit mutatta.

— Asszonyom — szólalt meg —, ön pulykakórban szenved, ami rendkívül ragályos betegség. Sok sétát, fodrászt és társaságot ajánlok önnek, s ezt receptre is írom. A férjének pedig, hogy megmeneküljön a fertőzéstől, napi egy porszívózást és egy mosogatást, szintén receptre.

Pulyka Paula hálásan szepegett, miközben becsukta maga mögött az ajtót.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-19: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Budapesten készülnek az ünnepre
Több újdonsággal is készül a kormány az augusztus 20-i ünnepségekre: felvonul a Nemzeti Lovas Díszegység, légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán, a rakparton pedig magyar gasztrosétány várja az érdeklődőket. Nagy Anna kormányszóvivő tegnapi tájékoztatóján a tűzijátékról, amelyet három dunai uszályról indítanak, azt mondta: rövidebb, takarékosabb lesz az eddigieknél. Az este 9 órakor kezdődő tűzijáték előtt öt perccel gyújtják meg azokat a gyertyákat, amelyeket a helyszínen 200 forintért lehet megvásárolni, s az abból származó bevételt segélyszerveteken keresztül juttatják el az árvízkárosultakhoz.
2010-08-19: Család - Puskás Attila:

Vigyázat, támad a parlagfű

Egyike tájaink legveszedelmesebb gyomnövényeinek a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.). A szél által megporzott növények közé tartozik, virágporát (pollenjét) akár 100 km távolságra is eljuttatja.