Egyedülálló apák

2010. augusztus 19., csütörtök, Család

Az egyedülálló apákról kevesebb szó esik, pedig nekik is kettő helyett kell a gyerek mellett állniuk. Fontos, hogy amíg egészen kicsi a csemete, munkáját, párkapcsolatát úgy alakítsa, hogy elsősorban a gyermek érdekeit vegye figyelembe. Több oka lehet, ha egy apa egyedül neveli gyermekét vagy gyermekeit.

Ilyen ok lehet egy válás, amikor nála maradnak a gyerekek, vagy ha megözvegyül, ha az anya hagyja el gyermekeit, a családot. A köztudatban az egyedülálló anyákról esik több szó, pedig apaként sem könnyű egyedül maradni. Míg az apa nélküli családokban a férfimintát, esetleg a -szigort hiányolják, az anya nélküliekben a női minta és női empátia hiányozhat. Ez utóbbit a jó apák rendszerint igyekeznek pótolni.

Pici babával egyedül

Különösen nehéz, ha egy férfi pici, akár néhány hónapos babával marad egyedül. A kisgyermek első három évében az anya a meghatározó, az anyai gondoskodásra van szüksége. Nemcsak azokat a ,,műveleteket" kell egy apának megtanulnia, amire talán a női kezek jobban ráállnak: pelenkázás, fürdetés, bébiétel készítése, etetés, öltöztetés, hanem a kicsinek elengedhetetlenül szükséges testi kontaktust is meg kell adni, a simogatást, odabújást, altatást.

Az egyedül maradt apa egy ilyen kisbaba mellé kérjen segítséget a családtól. Valamelyik nagymama, lánytestvér, unokatestvér biztosan besegít. Jó megoldás a bölcsőde is, hogy a szülő a munkáját nyugodtan tudja végezni. A gondozónők esetleg bébiszittert tudnak ajánlani, ha időnként vigyázni kell a kicsire.

Nevelési problémák

Ha a gyerek kicsit nagyobb, akár két-három éves, és valami oknál fogva elveszti az édesanyját, akár csak úgy, hogy az lemond róla, úgy éli meg a változást, hogy elhagyták. Ez a legnagyobb trauma a kisgyermek számára. Valószínűleg még sokáig fog attól félni, hogy az apukája szintén elhagyja majd.

A kicsi vagy befelé forduló, zárkózott lesz ettől az érzéstől, vagy magatartási problémákkal, daccal válaszol a külvilágnak. Mindkét eset ijesztő az apának. A zárkózottságot sok közös programmal, sétával, beszélgetéssel, játékkal, mesével lehet oldani. Ha sok időt töltenek együtt apa és gyermeke, előbb-utóbb a kicsi megnyílik, felszabadultabb lesz.

A csalódottság miatti magatartási problémákat sem könnyű kezelni. Nagyon sok türelem kell, és a szigorú nevelési elveket el kell egy időre felejteni. Mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni, aki tanácsokat tud adni az apának.

Meg kell nyerni és megtartani a kisgyermek bizalmát, elsősorban azzal, hogy mindig számíthasson az apjára. Legyen ez a délutáni óvodából való elhozás ideje vagy megígért program.

Új kapcsolatok

Nem csak a kicsinek nehéz, az apának sem könnyű társ nélkül. Kisgyermekes apaként pedig lehet, hogy kevesen fogadják el őt, hiszen számára a gyermek az első. Aki ezt nem érti meg, nem is alkalmas olyan társnak, akivel később együtt nevelhetik fel a gyermeket.

Az alkalmi kapcsolatok, a rövid ideig tartó felületes románcok nem tartoznak a kisgyermekre. Az egyedülálló apa lehetőleg ne vigyen haza mindig más hölgyet, akivel gyermekének meg kell ismerkednie, és még kedvesnek is kell lennie. Ha komoly kapcsolata alakul ki az apának valakivel, mindig hosszas előkészítés után ismertesse meg gyerekeivel, és adjon időt mindkét félnek arra, hogy megszokja és megszeresse a másikat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-19: Család - Puskás Attila:

Vigyázat, támad a parlagfű

Egyike tájaink legveszedelmesebb gyomnövényeinek a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.). A szél által megporzott növények közé tartozik, virágporát (pollenjét) akár 100 km távolságra is eljuttatja.
2010-08-19: Család - :

Sütés nélkül (Kukta)

Amikor odakint nagy a hőség (de akkor is, ha nem), jobban esik, és néha gyorsabb is sütés nélküli finomságokat készíteni. A majomkenyér és a zebrakeksz is ilyen ínyencség.