KuktaSütés nélkül

2010. augusztus 19., csütörtök, Család

Amikor odakint nagy a hőség (de akkor is, ha nem), jobban esik, és néha gyorsabb is sütés nélküli finomságokat készíteni. A majomkenyér és a zebrakeksz is ilyen ínyencség.

Majomkenyér

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 4—5 evőkanál rum, 1/2 kg porcukor, 4 dkg kakaó, 5 dkg cukrozott narancshéj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg margarin és 10 dkg vaj (esetleg ehelyett 25 dkg margarin), 10 dkg dió, 10 dkg mazsola.

A kekszet kézzel összetördeljük, meglocsoljuk rummal. A porcukrot, kakaót, narancshéjat, lisztet a tejjel jól felforraljuk, és a margarint, vajat felolvasztjuk benne. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a durvára vagdalt diót és a mazsolát. Az egészet a megáztatott keksszel jól összekeverjük. Fóliával bélelt őzgerinc formába öntjük, majd kifagyasztjuk; ezután hosszúkás tálra borítva lehúzzuk róla a fóliát, és ferdére szeleteljük.

Zebrakeksz

Hozzávalók: 2—2,5 csomag Albert keksz, 1 csomag főzős csokipuding, 4 evőkanál cukor, 0,5 dl feketekávé,4,5 dl tej, 1 evőkanál kakaópor

A pudingot a tasakon leírtak szerint készítjük, de 4,5 dl tejjel és 0,5 dl feketekávéval. A csomómentesre keverendő részbe tesszük az 1 evőkanál kakaóport. A pudingot langyosra hűtjük. A kekszeket ezzel a pudinggal ragasztjuk össze, majd a szélén a réseket tömítjük a kimaradt pudinggal. Fóliába csavarva néhány órára tegyük hűtőbe a pudingos kekszrudat, hogy átpuhulhasson. (Ha gyorsítani szeretnénk a puhulást, fagyasszuk le, felengedés közben gyorsan átpuhul.) A kekszrudat ferdén szeleteljük, így lesz zebracsíkos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-19: Család - :

Egyedülálló apák

Az egyedülálló apákról kevesebb szó esik, pedig nekik is kettő helyett kell a gyerek mellett állniuk. Fontos, hogy amíg egészen kicsi a csemete, munkáját, párkapcsolatát úgy alakítsa, hogy elsősorban a gyermek érdekeit vegye figyelembe. Több oka lehet, ha egy apa egyedül neveli gyermekét vagy gyermekeit.
2010-08-19: Sport - :

A lipicai lótenyésztés ünnepe (Lovassport)

A lipicai lótenyésztők a hét végén. Alsó­szombatfalván ünneplik az Európa-hírű lipicai ménes (1876-ban alapították) újbóli életre hívását.