LovassportA lipicai lótenyésztés ünnepe

2010. augusztus 19., csütörtök, Sport
A lipicai lótenyésztők a hét végén. Alsó­szombatfalván ünneplik az Európa-hírű lipicai ménes (1876-ban alapították) újbóli életre hívását.

Történt ugyanis, hogy 1913-ban, az I. világháború „előestéjén" Magyarország visszavonultatja — gyalogszerrel — alsószombatfalvi ménesét előbb Mezőhegyesre, onnan Bábolnára és végül Szilvásváradra. Hét évvel később, 1920. október 18-án a román állam az itt maradt selejtkancákból és a környékre eladott lovakból, na meg két, Konstancáról hozott ménnel (egy a Conversano és egy a Favorit vérvonalból) újból életre hívja az alsószombatfalvi lipicai ménest. Az itt dolgozókra kemény, kitartó munka várt. Az eredmény nem maradt el. A nehézségekkel indult ménes visszahódította régi hírnevét, köszönhető ez olyan hozzáértő szakembereknek, mint Gheorghe Bica, aki több mint harminc éven át vezette a létesítményt.

Az 1920-as momentumra emlékeznek a hét végén: az Országos Lótenyésztő, Nemesítő és Értékesítő Igazgatóság, személyesen Bartha Róbert, az Állami Ménesek vezérigazgatója igen hatásos közreműködése jóvoltából az ország lipicai lótenyésztői — az állami és magánszektorból egyaránt, tehát sok háromszéki lótenyésztő is — együtt a Nemzetközi Lipicai Szövetség elnökével, Karl Reiterrel és képviselőivel (akik egyébként két évvel ezelőtt jártak még Romá­niában, többek között a Bartha-farmon is, és akiknek akkor tetszett a kialakuló tizenkét ménest, négy méntelepet, 3300 lovat számláló romániai lipicaiállomány), tíz országból érkező küldöttekkel, köztük a magyarországi Lázár Vilmos, aki világszínvonalra emelte az alsószombatfalvi lipicait azzal, hogy az innen vásárolt lovakkal három világbajnokságot nyert, a Mítosz nevűt pedig a világ legjobb fogatlovaként könyvelték el... na és itt lesz Dalos Andor, a szilvásváradi ménes igazgatója, Egri Zoltán, a magyarországi lipicai tenyésztők elnöke...

A háromnapos ünnep programja:

péntek: a Nemzetközi Lipicai Szövetség vezetőtanácsának technikai ülése

szombat: 9 óra: Felsőszombatfalván Bartha Róbert ismerteti a ménes történelmét, délután mén- és kancaszemle az alsószombatfalvi ménesben, ezt követi a Romsilva fogadóestje

vasárnap: méneslátogatás, 10 órától kettes- és négyesfogathajtó verseny a ménes udvarán, természetesen részt vesznek azok is, akik a verseny után meghívják sátraikba — Brassó, Hargita és Kovászna megye sátraiba — az ünnep vendégeit, hogy elbűvöljék őket a vidék ínyencségeivel.

Ha van ideje, ön is látogasson el Alsószombatfalvára, lipicai lótenyésztőink ünnepére.

(áros)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-08-19: Család - :

Sütés nélkül (Kukta)

Amikor odakint nagy a hőség (de akkor is, ha nem), jobban esik, és néha gyorsabb is sütés nélküli finomságokat készíteni. A majomkenyér és a zebrakeksz is ilyen ínyencség.
2010-08-19: Sport - :

A negyedik versenynap (Ifjúsági olimpia)

Negyedik versenynapján van túl az első ifjúsági olimpia, amelynek Szingapúr ad otthont.