Mi, hol, mikor?

2010. augusztus 19., csütörtök, Mi, hol, mikor?

A sepsimagyarósi falunap programja

Az uzoni polgármesteri hivatal és a Sepsimagyarósért Alapítvány szombaton falunapot szervez: 10 órától istentisztelet, 12 órától kínálmáció, 12.20 órától az uzoni Atlantisz fúvószenekar és mazsorettcsoport, valamint a hagyományőrző huszáralakulat lovas felvonulása a falu főutcáján, 12.30 órától dr. Ráduly István, Uzon község polgármesterének köszöntőbeszéde, 12.45 órától könyvbemutató, 13 órától fúvószenekari koncert és mazsorettparádé, 15 órától ebéd, 16 órától tombolahúzás, 18 órától táncmulatság élőzenekarral.

Hitvilág

* A katolikus értelmiségiek Pax Romana szervezete ez évi tanulmányi napjait Brassóban tartja szeptember 9—12. között. Téma: A katolikus értelmiség szerepe a világban (tegnap, ma, holnap). A programból: szentmise a brassói belvárosi templomban, előadások: dr. Marton József: Erdély keresztény gyökerei, értékek; Ilyés Zsolt: A misztérium és a szakramentum szerepe a hit megélésében; kerekasztal-beszélgetések: Egészség, hit, vallás. Résztvevők: dr. Zsidó Ágnes, Pál Jakab Imola pszichológus, Csató Béla c. kanonok, plébános; Isten népének feladata: a hit átadása, résztvevők: dr. Székely Dénes teológiai tanár; szentmise a bolonyai templomban. A tagokat és minden érdeklődőt szeretettel várnak. Jelentkezni augusztus 20-ig lehet a 0742 792 187-es telefonon, illetve a pmaria46@freemail.hu e-mail címen lehet.

* Bíró Nándor-Alfonz plébános meghívására a felsőcsernátoni római katolikus templomban a vasárnapi 10.30 órai szentmise után Indiai kereszténység témáról előadást tart Bangha Imre egyetemi tanár (Oxford). A keleti világ érdekességeit, hitvilágát bemutató előadásra minden érdeklődőt várnak. (józsa)

Továbbtanulási lehetőség

A 2010/2011-es tanévben a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában két esti XI. osztályt indítanak szállítási technikus (román tagozaton), számítógép-vezérlési (CNC) technikus (magyar tagozaton), valamint két tandíjmentes technikumi osztályt autó-etektromechanikus és CNC-gépkezelő technikus szakképzésekben (román tagozat). Iratkozás szeptember 1-jétől. Érdeklődni a 0267 313 771-es telefonon lehet. * A sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában kétéves vagyonkezelő (tandíjmentes, román) és kozmetikus (tandíjmentes, magyar) szakosításra lehet iratkozni érettségizett vagy érettségi oklevél nélküli, középiskolát végzett személyeknek. Iratkozás szeptember 1-jétől, érdeklődni a 0267 318 429-es telefonon lehet. Ugyanott esti tagozat indul kereskedelmi technikus szakon, ahová jelentkezhetnek általános X. osztályt, XI. kiegészítő évet, valamint három-négy éves szakiskolát végzettek. Iratkozni augusztus 23-tól, érdeklődni az iskola titkárságán lehet.

Kerekes székes tánc

A Roll Dance Budapest Kombitánc Együttes kerekes székes együttese erdélyi körútja során szombaton Sepsiszentgyörgyön a belvárosban lép fel. Háromnapos itt-tartózkodásuk alatt a Sepsiszentgyörgyi Mozgássérültek Egyesületének vendégei lesznek, több közös foglalkozáson vesznek részt.

Megjelent

a Székelyföld kulturális folyóirat augusztusi száma. Bogdán László ajánlja a Vaszilij Bogdanov-versciklus néhány gyöngyszemét, Egyed Péter, Potozky László rövid prózái mellett Tornai József, Pusztai Zoltán verseit közli a folyóirat. Ifj. Bethlen Miklós gróf színházi pályafutását Bartha Katalin Ágnes mutatja be, a 80 éves dr. Csedő Károly marosvásárhelyi tanárral, gyógynövénykutatóval Máthé Éva beszélget. Novák Csaba Zoltán A Székelyföld és az 1968-as közigazgatási reform címmel közöl tanulmányt, Seres Attila a Szent László Társulat szerepéről ír, mely a tavaly Bákóban megtartott Veszélyeztetett örökség — veszélyeztetett kultúrák című nemzetközi tudományos konferencián elhangzott előadás szerkesztett változata, Bogdán László legújabb könyvéről Fekete Vince és Fekete J. József írt recenziót, Balássy Enikő bemutatja a „Kincsásó" könyvet, mely az anyaországi négyszáz éves kincskeresés hiteles története. A pályám emlékezetében Egyed Emese költő, irodalomtörténész, a kolozsvári BBTE tanárának életpályáját mutatják be.

Kékfény

Lopások. Gidófalván a rendőrök megállították R. Sándort (54), aki egy fogaton több, öntözéshez használatos alumíniumcsövet szállított. A szállítmány eredetét nem tudta igazolni, így az 1200 lej értékű árut elkobozták. Utóbb kiderült, Szépmező környékéről tulajdonította el a csöveket. Az ügy kivizsgálása folyamatban. v A rendőrségnek tudomása volt arról, hogy egy brassói kereskedelmi cég kökösi fiókjától üzemanyagot lopnak. Sikerült rajtakapni a tolvajokat, a sepsiszentgyörgyi L. Victort (31) és B. Attilát (20), akik 110 liter gázolajat húztak le, 500 lej értékben károsították meg a kökösi egységet. Szabadlábon védekezhetnek.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Útlezárás és -javítás. A héten közművesítési munkálatok miatt Sepsiszentgyörgyön lezárják a Palló utcának a Kálvin tér és a Debren-patak közötti szakaszát, ugyanakkor péntekig naponta 7—17 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 1-es tömbház mögötti részen aszfaltozzák az úttestet és a járdát. Kérik az autósokat, hogy ez idő alatt ne parkoljanak és ne hagyjanak autókat az említett szakaszon.

Áramszünet. Étfalvazoltánban ma 9—15 óráig, valamint Kézdivásárhelyen az Ady Endre, a Kert és a Patak utcában 8.30—14 óráig, illetve Vargyason (a központban) 8—14 óráig, holnap 8—14 óráig Fülében szünetel az áramszolgáltatás.

Falunapok. A hét végén Kézdiszentléleken, Albisban és Sepsimagyaróson tartanak falunapokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-19: Sport - :

A IV. liga őszi programja (Labdarúgás)

I. forduló (aug. 21—22., ifik 16, felnőttek 18 óra)
Kovászna—Gelence
Uzon—Ozsdola
Perkő—Illyefalva
Zágon—Szitabodza
Bodok—Dálnok
Bölön—Bardoc
Bereck—Papolc
Barót—Csernáton
2010-08-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér, rokon és jó szomszéd, a sepsiszentkirályi születésű sepsiszentgyörgyi
KANYÓ MIHÁLYNÉ BACZONI MARGIT
volt textilgyári alkalmazott
életének 69., házasságának 50. évében rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2010. augusztus 19-én 15 órakor lesz a szemerjai új ravatalozóházból.
Részvétfogadás a temetés napján 14 órától.
A gyászoló család
4236248