Külföldi hírek

2010. augusztus 21., szombat, Közélet

A svájciak visszaállítanák a halálbüntetést

A halálbüntetés visszaállítását kezdeményezik Svájcban a gyilkossággal végződő szexuális bűntettek esetében. A népszavazás kezdeményezőjének képviselője, Marcel Graf tegnap bejelentette, hogy négy héttel ezelőtt nyújtották be a referendumot engedélyeztetésre.

A kezdeményező, aki egy áldozat hozzátartozója, bizottságot hívott életre, amely a népszavazáshoz szükséges aláírásokat gyűjti majd. Mint Graf közölte, a bizottság mögött nem áll politikai csoportosulás. Az Amnesty International szóvivője szerint a halálbüntetés ellentétes a svájci politikai kultúrával, ráadásul az alpesi ország is ratifikálta a halálbüntetést megtiltó Emberi Jogok Európai Konvencióját.

43 milliárd dolláros árvízkár

Pakisztánnak eddig már több mint 43 milliárd dolláros kárt okoztak a rendkívüli esőzéssel járó áradások — jelentette be New Yorkban Sah Mehmud Kuresi külügyminiszter. A miniszter az ENSZ közgyűlésén szólalt fel, amelyet azért hívtak össze, hogy a világszervezet nemzetközi segítséget kérjen az eddigi legpusztítóbb pakisztáni áradások miatt keletkezett károk felszámolására és a bajbajutottak megsegítésére. Pakisztán egymilliárd dollár hitelt kap a Világbanktól, az ENSZ adatai szerint nyolcmillió árvízkárosult szorul azonnali humanitárius segítségre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-08-21: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Tiltakoznak az orvosok
Nagy károkat okozhat az a szabályozás, amely arra kötelezi az orvosokat, hogy válasszanak az állami és magánrendelők között, mert az elismert orvosok oda mennek, ahol jobban megfizetik őket — mondta Vasile Astărăstoae, az Országos Orvosi Kamara elnöke. Adataik szerint az orvosok közel húsz százaléka az állami és magánszférában egyaránt dolgozik.
2010-08-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonjában vasárnap 12 órától az újtusnádi fúvószenekar koncertezik. Vezényel: Biczó János.