A kettős állampolgárság lehetőséget ad a határon túli asszimilációs folyamat megfordítására

2010. augusztus 21., szombat, Közélet

A kettős állampolgárságról szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy a határon túli asszimilációs folyamatot megfordítsa, s megerősítse a határon túliak magyar identitását — mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a jogszabály hatálybalépése alkalmából.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: nagy adósságot törlesztünk ezen a történelmi napon az összmagyarsággal szemben, amikor az államalapító király ünnepén hatályba lép a kettős állampolgárságról szóló törvény. Az új törvény segíti a magyar nemzet megmaradását, és lehetőséget ad arra, hogy a határon túli asszimilációs folyamatot megfordítva megerősítse a magyar identitást. Kiemelte: az új Országgyűlés lehetőséget biztosított annak, aki tud magyarul, ősei egykor Magyarországról származtak el, s magyarnak érzi magát, ha közjogilag is ehhez a nemzethez akar tartozni, megtehesse.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerint az elmúlt nyolc év falakat emelt határon innen és túl élők közé, de az emberek bizalmát és felhatalmazását maguk mögött tudva lebontották ezeket az akadályokat, hogy a magyarok újra felemelt fejjel járhassanak. Ezzel letöröljük 2004. december 5-e ,,lelki Trianonjának" szégyenét. A magyarság összefogásának ünnepe ez a nap — fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt rámutatott: közösek a gyökereink, közös a nyelvünk, közös a történelmünk, egy kultúra örökösei vagyunk, így összetartozunk.

Az Országgyűlés május 26-án 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását. A köztársasági elnök — akitől sürgős kihirdetést kért a parlament — május 31-én aláírta a törvényt. A fideszes és KDNP-s képviselők — Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt — által jegyzett javaslat értelmében a jogszabály augusztus 20-án lép hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kell alkalmazni.

A módosítás értelmében kedvezményesen megszerezhető honosítás egyéni kérelemre, nem automatikusan történhet. Magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkező emberek vagy az ő leszármazottjaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok, hogy megkaphassák az állampolgárságot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-08-21: Közélet - :

Rendőrök vitték el a gárda kapitányát

Elvitték a rendőrök Ináncsi Józsefet, a Magyar Nemzeti Gárda új főkapitányát a Jobbik augusztus 20-i ünnepi rendezvényéről — közölte a Jobbik pártigazgatója tegnap délután.
2010-08-21: Közélet - :

Az országépítő ünnepe a Kárpát-medencében

Ünnepelt Erdély
Kolozsváron már csütörtökön megkezdődött a 12. Szent István-napi Néptánctalálkozó. Idén újdonság, hogy spanyolországi baszk és mexikói tánccsoportok is bemutatkoznak, a fesztivál hat napja alatt kilenc ország mintegy 360 hagyományőrző fiatalja lép fel. A szervezők úgy látják, a fesztivál mára az egyik legrangosabb Kárpát-medencei Szent István-napi rendezvénnyé fejlődött. Kolozsváron egyébként tegnap este a Főtéren, a Mátyás szobor előtti nagy színpadon az István, a király rockoperát követhették óriás kivetítőn az érdeklődők.