Az országépítő ünnepe a Kárpát-medencében

2010. augusztus 21., szombat, Közélet

Ünnepelt Erdély

Kolozsváron már csütörtökön megkezdődött a 12. Szent István-napi Néptánctalálkozó. Idén újdonság, hogy spanyolországi baszk és mexikói tánccsoportok is bemutatkoznak, a fesztivál hat napja alatt kilenc ország mintegy 360 hagyományőrző fiatalja lép fel. A szervezők úgy látják, a fesztivál mára az egyik legrangosabb Kárpát-medencei Szent István-napi rendezvénnyé fejlődött. Kolozsváron egyébként tegnap este a Főtéren, a Mátyás szobor előtti nagy színpadon az István, a király rockoperát követhették óriás kivetítőn az érdeklődők.

* Szent István királyra emlékeztek a Bihar megyei Szentjobbon is. A település onnan kapta a nevét, hogy évszázadokon át itt őrizték az államalapító király jobb kezét. Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök a szent jobbot őrző Mercurius apát cselekedetét is méltatta. ,,Ha ő nem őrzi a családi birtokán, fából, deszkából épített szerzetházában Szent István jobb kezét, akkor ma Budapesten nincsen Szent István-napi mise és körmenet" — jegyezte meg Tempfli József. A szentjobbi megemlékezés koszorúzással zárult Szent István király bronzszobra előtt. * Székelyudvarhelyen péntektől vasárnapig tartanak a Szent István-napi rendezvények. * Testvértelepülési találkozóval egybekötött falunapokkal ünnepli az államalapító király napját Csíkszentkirály lakossága. A Csíkszentkirályi Falunapokat tizedszer szervezik meg, a testvértelepülésekkel pedig másodjára ünnepelnek együtt. * A gyergyói cserkészek és az Erdélyi Kárpát Egyesület helyi tagjai a Pricske csúcsán, a csomafalviak a délhegyi sípálya kilátójánál gyújtották meg a Magyar Szolidaritás Tüzét tegnap este kilenc órakor. Először 1933-ban a Magyar Cserkészszövetség által rendezett Magyar Szolidaritás Napján gyúlt meg a tűz, amikor a cserkészek tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken: a szolidaritás lángjai ugyanabban az időpontban lobbantak fel Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. 2003 augusztusában a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújította a kezdeményezést, ennek nyomán a Kárpát-medencében, Kazahsztántól Honoluluig, Svédországtól Buenos Airesig, a Föld minden, magyarok által lakott részén fellángoltak a tábortüzek vagy gyertyalángok.

Emlékezett Kárpátalja

Beregszász magyarsága tegnap misével és a hagyományokhoz híven az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), valamint a Bereg-vidéki Magyar Kulturális Szövetség (BMKSZ) szervezésében tartott rendezvénnyel méltatta a nemzeti ünnepet a város római katolikus temploma előtt álló Szent István-szobornál. Ünnepi beszédében Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere elmondta, Kárpátalja magyarsága reményekkel telve tekint a magyar nemzet határok fölötti újraegyesítése elé. A helyi magyar közösség jelenlegi helyzetéről szólva a politikus a közeljövő legfontosabb feladatának a magyar szervezetek összefogását nevezte az októberre kitűzött ukrajnai helyhatósági választások előtt. * A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) hagyományosan Aknaszlatinán, a helyi római katolikus templom kertjében felállított Szent István-szobornál tartotta meg augusztus 20-i központi rendezvényét. A megemlékezésen Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke mondott ünnepi beszédet, aki Szent István államalapító tevékenységét méltatva úgy fogalmazott: „nekünk újra kell építenünk a magyarságunkat". * Ungváron a helyi magyarság késő délután a várban ökumenikus szertartással és ünnepi rendezvénnyel emlékezett meg Szent István királyról.

Közösségformáló ünnep Ipolyságon

A szlovákiai magyarság azt várja a pozsonyi kormánytól, hogy minél előbb módosítsa azokat a jogszabályokat, amelyek hátrányosan érintik a kisebbségeket. Ezt Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsának elnöke mondta az ipolysági Szent István-napi ünnepségen. A hagyományokhoz híven idén is zenés előadással emlékezett Ipolyság Szent István királyra. A Csemadok, az MKP, illetve ennek ifjúsági szervezete és a civil csoportosulások a városháza nagytermébe hívták az ünneplőket.

Lajta, az újjászületett hadihajó

Újrakeresztelték a Lajta nevű, több mint százéves hadihajót tegnap a Dunán a Parlament előtt; az ünnepélyes újrakeresztelésen jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter is. A tárcavezető ünnepi beszédében azt mondta, hogy a Lajta monitor (őrző, figyelő hadihajó) története hősköltemény. Mint rámutatott: a Lajtát a Monarchia hadiiparának büszkeségeként bocsátották vízre, és a maga korában a világ legmodernebb hadihajói közé tartozott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-08-21: Közélet - :

A kettős állampolgárság lehetőséget ad a határon túli asszimilációs folyamat megfordítására

A kettős állampolgárságról szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy a határon túli asszimilációs folyamatot megfordítsa, s megerősítse a határon túliak magyar identitását — mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a jogszabály hatálybalépése alkalmából.
2010-08-21: Közélet - Hecser László:

Bezárják a köpeci öregotthont

Szeptember elsejétől 115-tel csökken a baróti önkormányzatnál, illetve az alárendeltségébe tartozó intézményeknél a munkahelyek száma.