Unitárius fiatalok a vallásról, létről, művészetről

2010. augusztus 21., szombat, Közélet

Hol van jelen mindennapjainkban, kultúránkban, tudományainkban Isten, miként viszonyulunk hozzá, hogyan éljük meg vallásosságunkat — többek között ezekre a kérdésekre kerestek s kaptak részben választ a Vargyason szervezett XXXIV. Erdélyi Unitárius Ifjúsági Konferencia résztvevői.

Székely Kinga Réka homoródszentpéteri unitárius lelkipásztor Isten a mi kultúránk címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy családunk, barátaink, élettapasztalatunk, az iskolában tanultak miként befolyásolják az életről és Istenről alkotott képünket. Mint mondta, ezektől függ majd, hogy templomaink megtelnek-e vagy üresen állnak, milyenek lesznek templomtornyaink, mennyire lesz fontos a szerető ölelés, s fel tudjuk-e fedezni azt a szépet, amellyel nap mint nap elhalmoz minket a Fennvaló. Bálint Róbert mészkői unitárius lelkész az Amerikai Egyesült Államokban tapasztaltakat osztotta meg a fiatalokkal, szólt arról, hogy miben különböznek a szertartások, mit jelent számukra a vallási közösség, minek hatására váltanak gyülekezetet és hitet az amerikaiak, milyen ipar áll a vallások mögött, mekkora a versenyhelyzet a gyülekezetek között, illetve miként látják az erdélyi testvérgyülekezeteket.

Farkas Wellmann Endre költő, szerkesztő, Márkos Albert zeneszerző, Sütő Gábor bútorfestő és a moderátori szerepet ellátó Márkos Ervin kőhalmi unitárius lelkész arra a kérdésre kereste a választ, mennyire „járnak a földön" a művészek. Mint mondották, tudatában vannak, hogy nem átlagos képességekkel rendelkeznek, ám maga a talentum nem elég, sokat is kell dolgozni, gyakorolni ahhoz, hogy zenéjükkel, papírra vetett gondolataikkal, képzőművészeti alkotásaikkal másoknak örömet tudjanak szerezni. Márkos Albert úgy fogalmazott: bár a zenészeknek minden egyes fellépéskor úgy kell játszaniuk, hogy legközelebb is meghívják őket, s kifizessék gázsijukat, ez mégis másodlagosnak számít, mert számukra az jelenti az örömet, ha érzelmeket tudnak tolmácsolni és kiváltani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-08-21: Közélet - :

Rajzfilmtábor Háromszéken

Kell hozzá egy jó ötlet, aztán papír, színes ceruza, fényképezőgép, számítógép. És máris kész a rajzfilm ― gondolhatja az, kinek soha nem adatott meg betekinteni egy ilyen alkotás elkészítési folyamatába.
2010-08-21: Közélet - :

Második állomásán a Székelyföldi Grafikai Biennále

A kezdeményezés különlegességéhez méltó helyszínen, a Csíkszereda Székelyudvarhely felé vezető kijáratánál most magántulajdonban levő, egykori gabonaraktárban kialakított, Siló nevű kiállítótérben nyílt meg az I. Székelyföldi Grafikai Biennále vándortárlata.