Színház és művészet a Félszigeten

2010. augusztus 21., szombat, Magazin

A legkülönfélébb koncertek mellett színdarabok, humorprogram és a Művésztelep egyedi élményei is várják Marosvásárhelyen a Félsziget látogatóit augusztus 26—29. között a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) és az Alter-native Rövidfilmfesztivál legjobb filmjei mellett.

A szervezők által kiadott sajtóközlemény szerint az idei rendezvényen a színházi paletta játékrendjét olyan események gazdagítják, mint Kolcsár József sepsiszentgyörgyi színművész Zabhegyező című egyéni előadása 26-án, csütörtökön, pénteken pedig a Bukarestből meghívott Drum Up című előadás, amelyet a hasonnevű társulat mutat be szabadtéren, bevonva a művészi játékba a kíváncsiskodó nézők sokaságát is. Szombaton a szintén Bukarestből meghívott És a zongoristával ki táncol? című táncszínházi előadást lehet megtekinteni Czári Baczó Tünde koreográfus rendezésében, aki Alin State színművésszel együtt szereplőként is fellép — az előadást Czári Tibor kíséri élő zongorajátékával. Vasárnap jelen lesz a Kolozsvári Magyar Állami Színház a Kövekkel a zsebében című színházi előadással, Bíró József és Hatházi András alakításában, Keresztes Attila rendezésében. A látványhoz részben a brassói Tupeu Crew break dance csapat is hozzájárul, emellett spontán utcaszínházi meglepetésekkel készülnek a Bordás Attila rendező-koreográfus által irányított fiatal alkotók, akik beleépülve a félszigeti hangulatba, még színesebbé varázsolják a történéseket.

A Port.ro humorprogram már sokadik kiadásánál tart a Félszigeten, idén hazai és magyarországi humoristák egyaránt szórakoztatják a közönséget a MIÉRT Pub & VIP Lounge-ban. Augusztus 27-én 13 órakor viccmondó versennyel kezdődik a program, majd stand-up komikusok csatája következik a transzszilván el mariachival, vagyis Horváth Hunor Jenő, Holovacskó Zsolt és Ősz Ferenc előadása. 14 órakor a Szomszédnéni Produkciós Iroda Honnan a név? című humorestjén végre kiderül, hogy miért is Szomszédnéni.

Augusztus 28-án 13 órától már a legrosszabb viccmondók versenyeznek, majd az Open Stage (Székelylend), vagyis Kozma Attila és Lung László Zsolt bemutatja az új, No Diszk című albumot. A Szomszédnéni Produkciós Irodának erre a napra is jut déli humorestje. Ezt követően a magyar stand-up comedy egyik legviccesebb képviselője, a Kontrolltól a Nyóckerig számos film emlékezetes karaktere, Badár Sándor lép fel.

A fesztivál utolsó napján Zsók Levente stand-up comedyjén lehet mulatni a Szomszédnéni bevezetőjével. A Comedy Centrál magyar humorcsatornán immár második alkalommal bemutatkozó humorista a székely humor egyik legjobb képviselőjévé nőtte ki magát. A 7. Erdélyi Humorfesztivál legjobbjai, Székely Zsolt, Balla Levente és Kósa Csaba is bemutatkozási lehetőséget kapnak, a magyar programot pedig a Showder Klub alapembere és a Fábry Show gegcsapatának tagja, Felméri Péter stand-up comedyje zárja.

A Művésztelep naponta 11—22 óráig működik, a kínálatban body painting, air brush tatoo, hannah tatoo, hair styling, üvegfestés, arcfestés, karikatúra- és gyorsportré-készítés is szerepel. Külön helyet kap a pólókészítés: aki szeretné megtervezni és elkészíteni saját pólóját, itt megteheti, és meg is kaphatja a végterméket. A magyarországi Flame Flowers csoport tűzzsonglőrjátszóházában naponta 12—18 óráig minden korosztály megismerkedhet a zsonglőrködés alapjaival, sokféle eszközzel téve próbára ügyességét.

Az idei Félsziget Fesztiválon fellép többek között a Korn, az Omega, a Europe és a Phoenix, Tricky, a Gorillaz Sound System, Dub FX, illetve a lemezlovasok krémje: Fedde Le Grand, az Above and Beyond, Mark Knight és Hernan Cattaneo.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-21: Magazin - Iochom István:

Csillag születik Hatolykán

Habár saját albuma még nem jelent meg, Fejér Lilla neve már ismerősen cseng Felső-Háromszéken, hiszen idén falunapokon és más rendezvényeken több százan hallhatták, láthatták táncoslányaival, az ozsdolai Fazakas Andreával és a kézdivásárhelyi Váncsa Izabellával együtt.
2010-08-21: Kultúra - Váry O. Péter:

Kultúrdiplomáciai küldetésben (Képzőművészeink Svédországban)

Albert Levente munkája
Öt képzőművész: Albert Levente, Daczó Enikő, Éltes Barna, Kolumbán Hanna és Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi ArtAgora csoport tagjai vettek részt tíznapos svédországi alkotótáborban.