Hinni vagy nem hinni?

2010. augusztus 21., szombat, Közélet

Az embereket mindig foglalkoztatták a nagy sorskérdések. Az olyanok, hogy: lenni vagy nem lenni, enni vagy nem enni, hinni vagy nem hinni?

Az inni vagy ne innire mindig igenlő választ adtak az arra érdemesült megkérdezettek. Most mindenki csodálkozik, hogy egy közvélemény-kutatás kimutatta: Románia lakosságának túlnyomó többsége hisz valamiben. És ez így van jól. Nem számít, miben, de hinni kell, ha meghalunk is, az angyalát! Hogy miben is hisznek Románia lakói? Hát szinte mindenben! A lakosság 42 százaléka hiszi, hogy a Nap forog a Föld körül. Hát miért ne hinné, amikor minden reggel azt mondjuk: felkel a nap. Amikor hajnalban két részeg ölelget egy villanyfát, akkor megszólal az egyik, és aszongya: jön fel a nap. Mire a másik: pedig napot nem is ittunk! Hát ezek után csoda-e, ha az ember azt hiszi, amit lát, hogy felkel a nap. Hogy is hangzana, ha reggeliben azt mondanánk: felfordult a föld? Galilei verheti földhöz kalapját, hogy a nép még mindig nem hisz neki, hiába mondta, hogy és mégis mozog a Föld. A székely ember is csak akkor mondja, hogy mozog a föld, amikor földrengés van. De nem csak ilyesmiben hiszünk, hanem minden elképzelhető és elképzelhetetlen dologban. A román nép többségében vallásos. Ez a vallásosság államérdek. Jelenleg is több mint nyolcszáz templomot építenek Románia-szerte, többségében ortodoxot. Csoda-e, ha az állam támogatja a templomok építését? Nem! Tudniillik a kormány azt mondja, hogy nem baj, ha a jó nép rosszul él ezen a földön, majd a túlvilágon jól fog élni mindenki. Nekem az tetszett ebben a közvélemény-kutatásban, hogy az emberek 95 százaléka hisz a mennyországban, de csak ennek fele hisz a pokolban. Uraim, ne legyenek naivak! Aki á-t mond, mondjon bé-t is. Ha van mennyeknek országa, akkor van poklok pokla is. Hát hogy képzelik? Aki jó volt, az a hetedik mennyországba kerül, aki rossz, az meg nem kerül a pokolba, mert nincs is pokol? Azt hiszik, hogy majd egy hideg télben elmelegednek egy kis tisztítótűzben, és aztán irány a mennyország, mert hát nincs pokol?

De az emberek nemcsak ilyen nagy dolgokban hisznek, hanem minden egyéb apróbban. Például esküsznek a 13-as szám baljós voltára. Az amerikaiak ezt jól megoldották. Ott nincs 13. emelet, tizenhármas lakrész. Milyen egyszerűen el lehetne kerülni e balszerencsét hozó szám kellemetlen következményeit. Egyszerűen törülni kellene a naptárból mindkettőt. Ha péntek 13-ára esik, azt ki kellene iktatni a naptárból. Ha csütörtök 12-ére esik, utána szombat 14. következne. Hát nem hozna szerencsét? A hét csak négy munkanapból állna. Vagy itt van a fekete macska. Ki kellene irtani az összes fekete macseket, és akkor nem szaladgálnának előttünk keresztül-kasul balszerencsét okozván. E durva módszer ellen az állatvédők tiltakoznának. Esetleg a fekete macskákat ivartalanítani kellene, és csupa tarka macska születne, amelyik nem olyan veszélyes. Negyven százaléka az embereknek hisz abban, hogy ha viszket a tenyere, pénzt kap. Kérem szépen, mindenki azon nyürrög, hogy kevés a pénze. Úgy alkonyat tájban tessék kimenni az udvarba vagy a szabadba jól felöltözve, bal kezünkön kesztyűben. A jobbat tárjuk sarkig ki. Jönnek a szúnyogok, és lerágják a jobb kezünket. Rettentően fog viszketni. Ezután csak úgy fog dőlni bele a pénz. Szintén negyven százalék vallja, hogy ha nincs szerencséje a kártyában, akkor van a szerelemben. Mielőtt hódítani indul valaki, legjobb, ha nem csal, és így tetemes összeget veszít a kártyán. Aztán itt vannak a horoszkópok. Ezek is mindig igazat mondanak. A nagy hadvezérek mindig megnézették a csillagjósokkal a csillagok állását. Csakis akkor indultak csatába, ha a horoszkóp nyertes csatát jósolt. Na már most, mindkét harcba induló elejébe nézett a dolgoknak. Mindkettő csakis akkor indult hadba, ha nyerésre állt. Végül is az egyik vesztett. Ebben az esetben rossz horoszkópot készítettek neki, és a vesztes csata után legfennebb levágatta a fejét a csillagjósnak, ha a hadvezér egyáltalán megmenekült a vesztes csatából. Egy tudományos felmérést készítettek úgy, hogy azt kérték a résztvevőktől, írják rá egy papírfecnire születésük dátumát, semmi egyebet. Aztán azt mondták, hogy ez alapján mindenkiről megmondják jellemző tulajdonságaikat. Ahány résztvevő volt, annyi embernek készítettek, teljesen hasból, többnyire hízelgő jellemzést, és azokat találomra szétosztották a kísérletben részt vevők között. A megkérdezettek döntő többsége a jellemzések alapján magára ismert.

A horoszkópokban tett jóslatok nagy része az üzleti életben elért szerencséről és a szerelmi életben elért sikerekről szól. Milyen boldogok lehetnek a kilencven feletti nyugdíjasok, ha ezekben ilyen nagyszerű jóslatokról kapnak hírt! A megkérdezettek jelentős hányada hisz a szemmel verésben, de ötven százalékukat megvédi ez ellen a vörös szín. (De mi van a demokraták lila homályával?) És most ne is beszéljünk az olyan tudományos eredményekről, amiket elért az ortodox vallás ördögűzés terén, amikor halálra kínoztak egy apácát, hogy kiűzzék belőle az ördögöt. Az ördögűzés jól sikerült, csak az ördöggel együtt a lélek is kiszállt az ördög által megszálltból. Vagy ne emlegessük azt, hogy milyen sikeresen lehet küzdeni egy hazajáró lélek ellen, ha az állandóan kísért. Az ilyent ki kell ásni, a szívét el kell égetni, és a hamuját vízben fel kell oldani és meg kell inni. Az illető az életben vagy a halálában többé nem kísért. Sokszor halljuk, hogy a nép, az istenadta, szárazság esetén kivonul esőért imádkozni. Idén, lehet, egy kicsit túllőttek a célon.

Végezetül megemlítek néhány régi babonát, aminek nagy hasznát vehetik az érdekeltek.

Férfiaknak nem szabad tűzbe pisálni, mert ettől megkisebbedik a szerszám.

Nászéjszakán vizes kötéllel meg kell suhintani az asszonyt, hogy engedelmes legyen. A babona nem szól róla, de ha nem lett engedelmes, akkor vizes kötéllel lehetett verni.

Ha esküvőkor a menyasszony a vőlegény lábára vagy elébb lép, akkor ő lesz az úr a házban. Aztán ha a férjhez adandó lány meg akarja látni jövendőbelijét, akkor ünnepi asztalt kell teríteni, kilenc nokedlit kell főzni, és kilencszer meztelenül körül kell szaladni a házat. Közben be kell nézni az ablakon, és a férjnek való ott fog ülni az asztalnál.

A lányoknak nem szabad fütyülni, mert megnő tőle a mellük. Ezt az egyet a mai lányok bizonyosan nem tartják be, és így megszabadulnak a költséges szilikonbeültetéstől.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-21: Kiscimbora - :

Nyári vizes mókák (Játszósarok)

Töltsd tele!
Egy kicsi pohárba tegyetek bele egy pingponglabdát. Három lépés távolságból egy szórófejes vízpermetezővel annyi vizet kell a pohárba spriccelni, hogy a pohár megteljen, és ezért a pingponglabda kiússzon a pohárból. Ha ketten játsszátok, nagyon izgalmas verseny, hogy kinek a labdája úszik ki előbb.
2010-08-21: Közélet - Fekete Vince:

Omida asszony (Tárca)

Itt a nagyszerű lehetőség, hogy a híres gyógyítóval, Rozalia asszony unokájával, Omida asszonnyal találkozzon.