Ki szorít a nadrágszíjon?

2010. augusztus 23., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Mintha valami ócska magazin horoszkóprovatát böngésznék minden reggel kormányzóink, és annak előrejelzéseihez igazítanák nyilatkozataikat, oly mértékű összevisszaság jellemzi kijelentéseiket.

Ha hétfő, kedd, akkor újabb megszorítások, hét elején még a rossz híreket is megbírja az ember, ha szerda, akkor enyhítünk egy keveset, szombathoz, vasárnaphoz közelítve pedig mintha győzedelmeskedne a derűlátás, hogy legalább az adófizetők hétvégéjét ne rontsák el — hétfőn majd úgyis jön az újabb hidegzuhany.

Ez a húzd meg, ereszd meg szemlélet érvényesül a közalkalmazottak bérezésében is: a kormányfő tízszázalékos béremelést ígér, az államfő ezért megfeddi, egyik tárcavezető ennél nagyobb arányú növekedést sem zár ki, igaz, csak újabb leépítések árán, a szakszervezetek pedig minden reményt szertefoszlatnak azzal a bejelentésükkel, miszerint négy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a fizetések elérjék a tavalyi szintet. Szemmel látható: semmiféle elemzés nem áll a pökhendien odavetett számok mögött — ha komoly számításokat végeznének, nem jönnének ki ennyire eltérő eredmények —, amiből az is kitetszik, hiába az unalomig ismételt szólamok az államigazgatás átszervezéséről, az elhalasztott gazdaságélénkítésről, kormányzóinknak a leghalványabb elképzelésük sincs arról, mi várható a következő hónapokban, miként lehetne Európa több országához hasonlóan kilábalni a válságból.

Mindeközben még azt sem sikerül megvalósítaniuk, amit korábban beharangoztak: most derült ki ugyanis, hogy a szolidaritásról szóló, szépen csengő szavak ellenére az állami vállalatoknál nem csökkentek a bérek, bizonyos hatóságoknál, társaságoknál, sóhivataloknál az igazgatók több tízezer lejt is megkeresnek. Fölöttébb furcsa hát az államigazgatás reformja, ha mindig a kishivatalnokot bocsátják el, a tanárt, orvost késztetik kivándorlásra, az amúgy is alacsony jövedelműek keresetéből vesznek el — a politikai alapon kinevezett klientúrát pedig még csak nem is érinti a válság szele.

Hiteltelen minden mondat, minden ígéret, amely a jelenlegi kormánytagok szájából elhangzik, mert míg az adófizetők kénytelenek szorítani a nadrágszíjon, a szolidaritást hirdetők zsebe egyre csak dagad.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-23: Közélet - :

Őrtűz Háromszék tetején

Szent István ünnepnapján pontban este kilenckor fellángolt a rétyiek őrtüze, látszott az Eresztevény és Maksa fölötti Óriáspince-tetőről. Néhány perc múlva fáklyás menet vonult a tetőre, a Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat, s akkor ott is lángra lobbant a máglya.
2010-08-23: Közélet - :

A Székely Dávid

Eljött a feltámadás napja — értékelte az ünnepi pillanatot Dálnoki Lajos, Réty polgármestere. ,,A szobor újraállításának példája azt mutatta meg, hogy Székelyföld igazi hangja a józan ész hangja" — hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki emlékeztette a jelenlevőket, a szobor a székely furfangnak köszönhetően menekült meg.