A múlt hétKi a hibás?

2010. augusztus 24., kedd, Közélet

A borzasztó bukaresti kórházszerencsétlenség után a fő kérdés az volt, hogy ki is a hibás a történtekért? Például az időjárás is okolható. Mert ha nem lett volna olyan meleg, akkor nem kellett volna járatni a légkondicionálót, és nem lett volna az a bizonyos rövidzárlat, amiért a vezetékek és az áram okolható! Aztán a másik, hogy a — nem létező — füstérzékelők nagyon érzékenyek.

Na már most, ha ilyent szerelnek fel a méregdrága inkubátorok és egyéb felszerelések mellett, akkor a felügyelők, akiknek állandóan ott kell lenniük, nem tudtak volna még rágyújtani sem, mert időnként megszólalt volna a riasztó. Illetve ilyen vészjelzők őrködtek a laboratóriumokban és a levéltárban. Ez utóbbiban bizonyosan azért, hogy fellármázzák a kórház vezetőségét, ha illetéktelen cigarettázó aktakukac találna behatolni. Most az illetékesek (azt sem lehetett tudni, hogy kik is azok) keresnek egy-két bűnbakot, akire rá tudják bizonyítani, hogy bakot lőttek. Munkabalesetek esetén is a legnagyobb büntetésre az számíthat, aki nem töltötte ki idejében a balesetet szenvedő munkavédelmi lapját. Az eddigiek szerint senki nem érzi magát hibásnak a történtekért, mert még senki nem mondott le. Civilizáltabb országokban, ha vonatszerencsétlenség történik, mert valaki rosszul állította a váltót, akkor lemond még a közlekedési miniszter is. Pedig az nem foglalkozik váltóállítással. De büszkék lehettünk volna, ha lemond Cseke Attila! Azt mondhattuk volna, hogy mi különbek vagyunk! A vizsgálatokkor sok minden elhangzott. Az is, hogy nincs elég orvos, mert mind külföldre mentek dolgozni. Hát ha a romániaiak külföldre mennek munkát, megélhetést keresni, akkor őket gyógyítania is kell valakinek. Ezért mennek utánuk az egészségügyi dolgozók is. Persze okoz az is némi gondot, ha kevés az orvos. Mert régebben olyanok történtek, hogy a beteg elment egy jobb nevű doktorhoz, és mondta, hogy szeretné, ha megműtené. A prof azt kérdezte: papa, mennyi pénze van? Mire a tatuka mondta, például, hogy 100 dollár. Mire a prof azt válaszolta: mit gondol, ennyiért ki fogja majd megműteni. Most, ha kevés az orvos, a kispénzűeket nem lesz, aki megműtse. Ha tovább csökken az orvosok száma, akkor be kell hívni rövid kiképzésre a falusi kovácsokat (régebben ők is húztak fogat), vagy malacherélőket, akik aztán elvállalják az egyszerűbb, olcsóbb műtéteket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-08-24: Közélet - :

Frunda György távolmaradással tiltakozik (Ismét szenátus előtt az ANI-törvény)

Nem vett részt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) törvényének szenátusi szakbizottsági vitáján, és nem lesz jelen a plénum szavazásán sem Frunda György RMDSZ-es szenátor.
2010-08-24: Belföld - :

Hírsaláta

KÖLCSÖNÖKBŐL ÉLÜNK. Év elejétől a kormány 11 milliárd eurót kölcsönzött a bankoktól, az IMF-től, az Európai Bizottságtól, külföldi befektetőktől, azaz óránként kétmillió eurót. Ebből fizeti ki a béreket és a nyugdjakat. Emil Boc miniszterelnök szerint a kormánynak nincs választása. (Ziare.com)