Röviden

2010. augusztus 24., kedd, Világfigyelő

Szlovákia engedékeny

Teljes átláthatóságot ígért a mohi atomerőmű kibővítésével kapcsolatban Ausztriának bécsi tárgyalásai során a szlovák külügyminiszter.

A kulcsszó a bizalom — tette hozzá Mikulás Dzurinda az osztrák külügyminiszternél, Michael Spindeleggernél tett bemutatkozó látogatása alkalmával tartott sajtótájékoztatón. Szlovákia mindent megtesz azért, hogy biztosítsa az osztrák lakosság bizalmát. Nem lehet olyan kérdés, amit nem tehetnek fel az európai unió polgárai — fűzte hozzá. Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter májusban tiltakozott az ellen, hogy — mint fogalmazott — a szlovák hatóságok anélkül zárták le a 3. és 4. blokk építésével kapcsolatos vizsgálatot, hogy kimerítően megválaszolták volna az Ausztria által feltett biztonsági kérdéseket.

Kevesebb katonát

A hadkötelezettség felfüggesztését és a haderő létszámának jelentős lefaragását irányozza elő az a reformterv, amelyet tegnap terjesztett a koalíciós pártok szakértői elé a német védelmi miniszter. Karl-Theodor zu Guttenberg elképzelése értelmében a Bundeswehr létszámát a jelenlegi 252 000-ről 163 000-re csökkentenék. A hadkötelezettséget nem törölnék el, csupán felfüggesztenék; az továbbra is szerepelne az alkotmányban. A szolgáló katonák létszámán belül 156 000 hivatásos és sorkatonát 7500 önkéntes egészítene ki. Radikális karcsúsítás várna a fegyverzetre is: például háromra csökkenne a páncélos hadosztályok száma, mindössze 150 harckocsival.

Béke vagy telepesek?

Az izraeli kormánynak választania kell a béke és a telepespolitika folytatása között, a kettő egyszerre nem megy — mondta tegnap Száeb Erekát palesztin főtárgyaló. Erekát szerint, ha Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy dönt, hogy újrakezdi a telepépítéseket szeptember 26. után, azzal azonnal véget vet a tíz nap múlva kezdődő közvetlen tárgyalásoknak. Szeptember 26-án jár le az a tíz hónapos részleges moratórium, amelyet Netanjahu az Egyesült Államok nyomására jelentett be a ciszjordániai zsidó telepeken és Kelet-Jeruzsálemben.

A pápa burkoltan bírálta Franciaországot

XVI. Benedek pápa burkoltan bírálta vasárnapi Úrangyala imádságában a romák Franciaországból való kiutasítását. Emlé­keztette a katolikusokat arra, hogy kötelességük elfogadni minden embert, tekintet nélkül származására. Az egyházfő Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján francia zarándokok előtt kijelentette: a mai napra rendelt liturgia emlékeztet bennünket arra, hogy az Atya minden embert meghívott az üdvösségre. De emlékeztet bennünket arra is, hogy el kell tudnunk fogadni az emberek természetes különbözőségét, hiszen Jézus egybehívott mindenféle nemzetiségű és nyelvű embereket — mondta a pápa.

Sarkozy haláláért imádkozik

A romák kiutasításán felháborodva Nicolas Sarkozy francia elnök halálát kívánta vasárnapi miséje után egy lille-i pap, de később azt mondta: sajnálja e szavait. ,,Már bocsánat, de azért imádkozom, hogy Sarkozy kapjon szívinfarktust: többet nem tudok, csak az világos, hogy ez így nincs rendjén" — mondta Arthur Hervet atya a újságíróknak. A 71 éves pap a romák megsegítésének szentelte az életét, és arról beszélt, hogy a francia hatóságok három hónap óta szabályszerűen hadjáratot folytatnak ellenük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-08-24: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Idén, az előbbi évekhez viszonyítva, jóval kevesebb összegből szervezték a Szent István-napi ünnepségeket és az elmaradhatatlan tűzijátékot. A megmaradt pénzt az árvízkárosultak megsegítésére fordították, a rendezvény egyik szívet melengető eseménye volt az ország árvíz sújtotta vidékeiről kiválasztott ötszáz kisgyerek budapesti napjának megszervezése, a városnézés, az ország tortájának felszeletelése.
2010-08-25: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Őszi sokadalom
A kézdivásárhelyi városnapok csütörtöki programja: a kantai Szentháromság-templomban 19 órától Tolcsvay László—Tolcsvay Béla: Magyar Mise, előadja Tolcsvay László, Sáfár Mónika, Dobos László, Lőfi Gellért és a Cantus kamarakórus, a központi színpadon 21 órától Parov Stelar Band-koncert, az Art Caffé Klubban éjféltől Session Jazz Band-koncert.