A kisebbségi komplexus kisugárzása

2010. augusztus 25., szerda, Nemzet-nemzetiség

Jó ideje figyelem a székelyföldi termék és székely termék kiötlői és lekoppintói közötti konfliktushelyzetet, melyről megvan a magam véleménye, de most nem ezzel kívánok foglalkozni, hanem mint olyan, akinek valamicske fogalma van a jelképekről, a megjelenítési logókat boncolgatnám.

A székely termék logója igen hasonlít a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes jelképére: vörös-fekete kombináció. Ahogyan Csíkországban nevezik, a ,,piros-fekete" sávozást a helyi népviseletből kölcsönözték, s viszonylag későn, a Maros Magyar Autonóm Tartomány felszámolása után egyfajta kompenzációként kezdték használni mint az önazonosság jelképét. Szóval, nincs történelmi gyökere, s a jelképet csak nagyon bonyolultan lehet leírni. A középpontból induló nyolc-nyolc vörös és fekete szirom váltakozik olyképpen, hogy a lekerekített végű, rövidebb fekete szirmok a szélrózsa irányába mutatnak, közülük az égtájak felé irányulók a hegyes, hosszabb vörös szirmok részleges takarásában, a közöttük levők meg felül helyezkednek el. Önmagában mint jelkép is hibás, hisz a szélrózsa irányába a hegyes szirmoknak kellene irányulniuk, a feketéknek hol elrejtése, hol előbukkanása bonyolítja az ábrát.

A jelképnek egyszerűnek kell lennie, hogy minél könnyebben megjegyezhető legyen, és könnyen leírhatónak, hogy annak alapján meg lehessen jeleníteni.

Lássuk, miként írhatjuk le a székelyföldi termék logóját. Kicsiben olyasminek tűnik, mint a Szaturnusz ábrázolása. De fordítsuk komolyra a szót! Egy kör és egy ellipszis metszéséből származó kék mezőben középen sárga (?) felhő, melyet az ellipszis nyúlványaiban jobbról (szemből balról) nyolcágú aranycsillag, balról növekvő ezüst holdsarló fog közre. Igen ám, de ha csak ennyit mondok, aki a leírás alapján szeretné ábrázolni, az a nyolcágú csillagot a szélrózsa irányába helyezné. S mily igaza lenne! Ugyanis az a helyes ábrázolásmód, mert a logóban alkalmazott csillag két sarkán áll. Ez elmegy népies párnamintában, de jelképként nem állja a helyét. Igen, tudom, hogy a Székely Nemzeti Tanács címerében így szerepel, de akkor sem helyes! Továbbá a sugarakat karcsúsítani kellene. A másik gond a felhő a kör közepén. Nem kell felhördülni! Mutassák meg egy kívülállónak, s kérdezzék meg, mit ábrázol. Tudom, Székelyföld térképét kívánták megjeleníteni. De azt hogyan lehet leírni? Egyrészt ez a hiba. Másrészt valóban ez a Székelyföld helyes térképe? Harmadszor: térképet általában kisebbségi komplexusban szenvedők tűznek jelképükre. Lásd a kereken ötven évvel ezelőtt független állammá vált Ciprus zászlaján a sziget térképét. Olyan, mint egy megfolyt sárga paca. A nemrég függetlenségét kikiáltó Koszovó címerébe a tartomány térképét helyezte. Ennek is igen érdekes lehet a leírása a látottak alapján. A pajzsban aranypacni, fölötte hat ezüst ötágú csillag. Itt is ugyanazok a hibák. Azt a pacniszerű valamit, ami Koszovó térképe kíván lenni, szintúgy, mint Ciprusét, nem lehet leírni. Másrészt, a helyzetet ismerve, az a térkép még változhat.

Nos, mi, székelyek ne a Székelyföld térképének jelképben való megjelenítésével igyekezzünk a székely autonómia szekerét tolni, mert idegenek előtt nevetségessé tesszük magunkat. Megvan a mi több évszázados székely jelképünk: kék mezőben aranynap és növekvő ezüst holdsarló. Ezeket ábrázolták megszemélyesítve, vagy anélkül, esetleg csak a napot arccal, no meg korábban csupán csillaggal és holddal, de a lényeg ugyanaz: nap és hold, s ezt mindenki ismeri. Ez egyszerű s egyben nagyszerű!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-08-25: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Az adózás kiterjesztése
Az adótörvénykönyv módosítása folytán kötelezővé vált a társadalombiztosítási, illetve munkanélkülisegély-alapba való hozzájárulás fizetése a szakmai tevékenységből származó rendszeres (nem alkalmi) jövedelmek után is.
2010-08-25: Nemzet-nemzetiség - Beder Tibor:

Miért nem élünk nyelvi jogainkkal?

Ez év júniusának egyik napján a következő értesítést találtam autóm szélvédőjén:
,,În ziua de 15 iunie vom executa lucrări de amenajare în locul de parcare. Sunteţi rugat să parcaţi în alte locuri. Vă mulţumim. Primăria oraşului Miercurea Ciuc"