Keserű az adósságpirula

2010. augusztus 25., szerda, Közélet

Ha nem lesz, akkor lesz, és ha lesz, akkor nem lesz — nagyjából ez a nyakatekert mondás érvényes azokra az állapotokra, amelyek a jelenlegi gyógyszertámogatást illetik.

Ez annyit jelent, ha nem marad határidőn, vagyis kétszáztíz napon túli adóssága az egészségbiztosító pénztárnak a patikák felé, s kifizeti a tavaly november és idén február közötti tartozását, akkor továbbra is adnak ki ingyenes és ártámogatott gyógyszereket, de ha marad a tetemes adósság, akkor a gyógyszerészek, ígéretükhöz híven, szeptember elsejétől leállítják a kedvezményes gyógyszerek kiadását.

Tegnap a háromszéki gyógyszertárakat képviselő négytagú sürgősségi csoport átvette a megyei egészségbiztosító pénztár kimutatását, amiből kiderül, hogy az említett időszakra közel tízmillió lejjel tartozik a biztosító, ami az összes háromszéki patika háromhavi forgalmával egyenlő. A kétszáztíz napos kifizetési határidővel együtt nyolc hónapja hitelezik meg a gyógyszertárak az államot.

Ez még akkor is szép teljesítmény, ha tudjuk, hogy egyre több gyógyszert kell teljes árban megvásárolnunk, amelyek után szép jövedelmük gyűl a patikáknak, de akkor sem kötelesek a saját zsebükből fenntartani a rendszert.

Egyelőre azonban csak arra van kilátás, hogy valamicskét kap a megyei egészségbiztosító pénztár a tetemes adósságok törlesztésére, de sokra nem számíthatunk, mert az országosan e célra fordítható 900 millió lejből elképzelhetetlen, hogy a negyvenfelé osztás után a legkisebb megye kapja meg a tíz százalékot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-25: Nemzet-nemzetiség - Beder Tibor:

Miért nem élünk nyelvi jogainkkal?

Ez év júniusának egyik napján a következő értesítést találtam autóm szélvédőjén:
,,În ziua de 15 iunie vom executa lucrări de amenajare în locul de parcare. Sunteţi rugat să parcaţi în alte locuri. Vă mulţumim. Primăria oraşului Miercurea Ciuc"
2010-08-25: Közélet - Hecser László:

Hangoskodás a tanácsülésen (Barót)

A baróti tanács hétfői rendkívüli ülésének napirendjén mindössze egy tétel szerepelt, ám a durva személyeskedés — aljassággal is vádolták egymást — és a kiabálás így sem maradt el. Ennek ellenére elfogadták a Nagy István polgármester által előterjesztett költségvetés-módosító tervezetet, azaz bevételezni lehet a környezetvédelmi minisztériumtól a vízhálózat felújítására érkezett 400 000 lejt.