Franciaország romákkal szembeni politikáját ostorozták az Európai Parlamentben

2010. szeptember 8., szerda, Világfigyelő

Franciaország romákkal szembeni politikáját ostorozta tegnap az Európai Parlament több képviselője Strasbourgban a testület plenáris ülésén. Számos politikai csoport, köztük a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták az ülésen határozattervezeteket terjesztettek elő, amelyekben elítélnék a romániai és bulgáriai romák közelmúltbeli kitoloncolását Franciaországból.

Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője óva intett a ,,populista, sőt, olykor rasszista tendenciáktól", amelyek szerinte megfigyelhetők Franciaországban és más EU-tagállamokban. ,,Ez a hozzáállás ellentmond azoknak az elveknek, amelyek az uniót alkotják" — hangsúlyozta Verhofstadt. Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője boszorkányüldözést emlegetett, és név szerint Nicolas Sarkozy francia elnököt, Francois Fillon kormányfőt és Brice Hortefeux belügyminisztert tette felelőssé. Daniel Cohn-Bendit, a zöldek vezetője úgy vélte felszólalásban, hogy amit Franciaország a romákkal művel, az ellentmond az európai szerződések rendelkezéseinek.

Pierre Lellouche, a francia külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó államtitkára túlzásnak és igazságtalannak nevezte az EP-képviselők részéről megfogalmazott bírálatokat. A politikus arra hivatkozott, hogy az uniós jogszabályok értelmében a románok, a bolgárok, az írek, a belgák vagy bármelyik tagállam polgárai legfeljebb három hónapig tartózkodhatnak valamely uniós országban, és ez számos feltételhez, szigorú kerethez kötött.

A francia államtitkár csütörtökön és pénteken Eric Besson bevándorlásügyi miniszterrel együtt Bukarestben folytat tárgyalásokat a romakérdésről. Lellouche nyilatkozatában ismét Romániát tette felelőssé a kialakult helyzetért, és úgy fogalmazott, hogy a bukaresti kormány nem teljesíti a kötelességeit saját állampolgáraival szemben.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője a tegnapi plenáris ülésen benyújtott írásbeli hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy a franciaországi események rámutattak: a probléma leegyszerűsítésével nem érhető el tartós, az érintettek helyzetét előmozdító megoldás. A politikus azt szorgalmazta, hogy nemzeti szinten készítsenek minden tagállamban középtávú romaintegrációs cselekvési programot. Hozzátette: a franciaországi események azt is igazolták, hogy a roma közösségek társadalmi integrációját nem lehet pusztán nemzeti keretek között megoldani, ezért az Euró­pai Bizottságnak koordináló és ellenőrző szerepet kellene vállalnia. Tabajdi kifejtette: egyetért Andor László európai biztos arra vonatkozó javaslatával, hogy hozzanak létre egy páneurópai módszertani központot, amelynek tevékenysége később közös képzési programok szervezésére és a legjobb gyakorlatok kölcsönös cseréjére is kiterjedhetne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-09-08: Világfigyelő - :

Orbán: a magyarok szakítottak az utópiák korszakával (Száznapos a kormány)

Az elmúlt száz nap a miniszterelnök véleménye szerint megváltoztatta Magyarországot. Az MSZP úgy véli, Orbán Viktor féligazságokat mondott, és fontos témákat került el kormánya első száz napját értékelve. A Jobbik közhelygyűjteménynek tartja a kormányfő beszédét, míg az LMP a helyzetértékeléssel egyetért, de a kormány által választott úttal nem.
2010-09-08: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Meghalt az Afganisztánban megsérült magyar katona
Az élettel össze nem egyeztethető, súlyos agysérülések okozták a tegnap reggel elhunyt Kolozsvári György halálát — mondta el a Honvéd Kórház megbízott főigazgatója Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor altábornaggyal, vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a tatai laktanyában az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége után. Grósz Andor hangsúlyozta: a zászlós közel tíz napon át kiemelt ellátást kapott, 24 órás orvosi és ápolási felügyelet alatt állt, a legkorszerűbb eljárásokkal próbálták gyógyítani.