Nyár Háromszéken

2010. szeptember 9., csütörtök, Kultúra

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület 2009 őszén négy évszakos témájú fotópályázat-sorozatot indított, melynek három fordulója már lejárt.

Az elsődíjas fotó

A negyedikre, a Nyár Háromszéken fotópályázatra negyvenkét megyénkbeli versenyző százhuszonhat fotóval nevezett be. Augusztus 31. és szeptember 5. között az egyesület honlapján hozzá lehetett szólni a kedvenc fotókhoz. A beküldött felvételeket a Nagy Lajos fotóművész által elnökölt négytagú független zsűri bírálta el. A hétfőn délután a Vigadóban megnyílt kiállításon huszonkilenc fényképész harmincöt művészfotója két hétig tekinthető meg. A megnyitón mintegy ötven érdeklődő volt jelen. Az eredményhirdetés előtt Porczel Beáta, a Profi Rádió műsorvezetője Babits Mihály szavait tolmácsolta, majd a zsűri elnöke a beküldött pályaműveket méltatta. Az első díjat a sepsiszentgyörgyi Kristó Gothárd Hunor kapta, második díjas a kézdivásárhelyi Moldován Zsolt, harmadik pedig a kovásznai Mikola Zoltán lett. Dicséretben részesült Székely Ildikó Torjá­ról és a kézdivásárhelyi Kovács Barnabás, a Vigadó által felajánlott különdíjat a legtöbb hozzászólást kapott Remény című fotó alkotója, Domokos Kinga vette át. A megnyitón közreműködött Fejér Ameli Lilla hatolykai énekes és az Üzenet együttes. A négy fotópályázatra beérkezett legjobb munkákból a Zöld Nap Egyesület jövőre képes falinaptárt készít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-09-09: Család - :

Rövidlátás iskoláskorban

Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg leolvasni a táblára felírt szöveget — a leggyakoribb panaszok, melyekkel kapcsolatban az iskolás korú gyermekek szülei szemészhez fordulnak.
2010-09-09: Kultúra - Mózes László:

A morzsagyűjtő asszony

A kommandói Szabó Mária neve egyre tágabb körökben válik ismertté: nem csak faluja monográfiaírójaként, az egykori kisvasutas település falumúzeumának megálmodójaként és egyszemélyes mindeneseként — aki, ha kell, még a szemétdombról is összeszedi a kacatnak vélt, szemétlapátra került régi fotográfiákat —, hanem olyan, a székely falvak múltját eleven tekintettel figyelő, konferenciákra járó, önmagát folyamatosan képző helytörténészként is, aki felkérésre kimerészkedik saját felségvizéről, és könyvet ír egy másik, szomszédos, orbaiszéki településről is.