Fába vésett hagyomány

2010. szeptember 9., csütörtök, Kultúra

Bardocz István a kolozsvári szakiskola elvégzését követően hűtőszekrény-szerelőként kezdett dolgozni Sepsiszentgyörgyön, majd Magyarországon próbált szerencsét.

Pályafutása során volt szakoktató, restaurátor és szülőfalujában, Nagybaconban magánvállalkozó is, igazi hivatásának mégis a fafaragást tartja. Mint mondja, a megélhetés nem könnyű, de tapasztalja, növekvőben azok száma, akik keresik az igényesen elkészített székely kaput és kopjafát vagy az egyedi dísztárgyakat. Jelenleg a Magyarok Világszövetsége és a Történelmi Vitézi Rend felkérésére dolgozik.

Első találkozása a fafaragással tanítója, Bartha József kézimunkaóráin történt, majd unokanagybátyja, a szintén tanító Bardocz Sándor pallérozta tudását, segítette szerszámokkal. Az igazi szakmai előrelépést a Haszmann Pál által vezetett népfőiskolán tanultak hozták meg. Az 1989 óta eltelt húsz esztendőből talán egy sem telt el, hogy rövidebb-hosszabb időre ne látogasson el a második otthonának tartott Csernátonba. ,,A csernátoni műhely szellemisége egyedülálló, az ott tanultakra, megismert emberekre pedig nagy hálával gondolok mindenkor" — mond köszönetet a Haszmann Páltól kapott segítségért.

Vállalni a munkát

Iparengedélyét 2005 őszén váltotta ki. Az indulás a vártnál nehezebbre sikerült — mindenki a háztartási gépek javítóját látta benne, nem a faragót. Jóformán csak a rokonság és az ismerősök megrendelésére számíthatott, így másfél évbe telt, míg az asztalok, székek, kapuk és dísztárgyak készítőjeként is némi hírnevet szerzett. Öt év jó szavainak reklámja után sem könnyű a betevőt megkeresni. Tavaly például az ,,apróságok" mellett két gyalogkapu, fenyőfából konyhabútor, két faragott szekrény és hat kopjafa hagyta el műhelyét, ezzel szemben idén tavasszal szinte végig munka nélkül volt. ,,Ekkor vállaltam el egy esztena építését is. Többen is kérdezték, miért mondtam igent a felkérésre, hiszen az nem a szakma csúcsa, de én csak azt tudom mondani, jobb dolgozva várni a nagyobb feladatokra, mint tétlenkedve sóvárogni utána. Én semmilyen munkát nem utasítok vissza. Most, miután megérkezett a Magyarok Világszövetségétől a felkérés, hogy Szegeden a Székely Himnusz emlékművénél felállítandó kaput készítsem el, illetve a Történelmi Vitézi Rendtől a Szent Korona megmentésének évfordulójára két kopjafára, hát több a munka, de ha az esztena építéséhez kapok egy kis segítséget, győzni fogom" — nyilatkozott derűlátóan a nagybaconi mester.

Keresik a szépet

Bardocz István fiatal még, negyvenes esztendeiben jár, így joggal tevődik fel a kérdés, milyennek látja a maga és a szakma jövőjét. Állítja, nem aggódik az elkövetkezendők miatt, egyre nagyobb a kereslet a boltok kínálatánál ízlésesebben, szebben és tartósabban elkészített faeszközök, -díszek iránt. Úgy véli, a hazai pénzesebb emberek kezdik elérni azt az igényességi szintet, ami a kilencvenes évek elején-közepén az osztrákokra, majd később az anyaországiakra volt jellemző, s egyre több különleges darabbal szeretnék otthonukat széppé tenni, s azért fizetni is hajlandóak. Kifejezetten örvend annak, hogy a faragott bútorokra megnőtt a kereslet: bár nem ijed meg a vésőtől, de akárcsak az eszközeiket maguk készítő parasztok, ő is szívesebben használja bicskáját. ,,Elődeink ösztönszerűen bicskával rótták a szépet fába, s ha tehetem, én is inkább azt használom. Sokkal finomabbak, szemnek tetszetősebbek a kezemből kikerült darabok." Hogy szavainak hitelt adjon, az asztalról kis dobozt vesz kezébe, s kezdi magyarázni, hányféle nemes fát használt fel készítéséhez. A legmegejtőbb valóban a finom vonalvezetésű, hagyományos székely motívumokat magán viselő doboztető. Nehezen hihető, hogy mindössze egy éles bicskával olyan apró és finom munkát lehet elvégezni. Igen, így már érthető, miért keresik faragványait: valódi művész.

Hogy milyen tanácsot adna a valamikori igazán fiatal önmagának? Arra kérné, hogy tartson ki a fa és a faragás szeretete mellett, mert akinek némi tehetsége szilárd elhatározással párosul, az ha nem is gazdagszik meg, de tisztességesen megélhet. Ez pedig manapság nem kevés.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-09-09: Kultúra - Mózes László:

A morzsagyűjtő asszony

A kommandói Szabó Mária neve egyre tágabb körökben válik ismertté: nem csak faluja monográfiaírójaként, az egykori kisvasutas település falumúzeumának megálmodójaként és egyszemélyes mindeneseként — aki, ha kell, még a szemétdombról is összeszedi a kacatnak vélt, szemétlapátra került régi fotográfiákat —, hanem olyan, a székely falvak múltját eleven tekintettel figyelő, konferenciákra járó, önmagát folyamatosan képző helytörténészként is, aki felkérésre kimerészkedik saját felségvizéről, és könyvet ír egy másik, szomszédos, orbaiszéki településről is.
2010-09-09: Riport - Bokor Gábor:

Egymást lövik a vadászok

Nem elég a gazdáknak a sok eső, a rengeteg költség, a piac hiánya, a termények alacsony ára, még a vadak is ellenük dolgoznak. Kukoricát, búzát csörtet le a vaddisznó, a szarvasok, őzek a répát egyezik előszeretettel. A medve elviszi a tehenet, disznót, a farkas a juhnyájat tizedeli — ilyen panaszokkal állnak elő a gazdák.