A munkaadók fizetik a járulékokat

2010. szeptember 9., csütörtök, Közélet

A szerzői jogdíjak utáni társadalombiztosítási járulékokat a munkaadónak kell kiszámolnia, visszatartania és bevallania.

Az erről szóló jogszabályt tegnapi ülésén hagyta jóvá a kormány, a rendelkezés hétfőtől lép érvénybe — jelentette be Ioan Botiş munkaügyi miniszter. ,,A legfontosabb, hogy a járulékot a forrásnál visszatartják, és ez hétfőtől érvénybe lép" — mondta a tárcavezető. Az állandó fizetéssel rendelkező alkalmazottaknak, akik csak időnként részesülnek szerzői jogdíjban, nem kell társadalombiztosítási járulékokat fizetniük a szerzői jogdíjak után. A munkaügyi miniszter hozzáfűzte: azok az alkalmazottak, akiknek van fizetésük, de rendszeresen és ismétlődő jelleggel szerzői jogdíjat is kapnak, kötelesek társadalombiztosítási járulékot fizetni a többletjövedelemre, a havi öt bruttó átlagbérnek megfelelő összegig. Ugyanez érvényes azokra is, akiknek jövedelme kizárólag szerzői jogdíjakból származik, és azt ismétlődő jelleggel kapják. Ugyancsak tegnap Emil Boc kormányfő arra kérte a pénzügyminisztert, az adótörvénykönyv módosításainak kidolgozásakor vegye figyelembe, hogy a kabinet nem támogatja a szerzői jogdíjakból jövedelmet szerző személyek társadalombiztosítási járulékainak megduplázását, mint az egy korábban közvitára bocsátott rendeletben szerepelt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-09-09: Közélet - :

Újabb támogatás az árvízkárok enyhítésére

Az árvizek által megrongált gátak feljavítására, megemelésére, a folyóvizek szabályozására, valamint patakmedrek tisztítására több mint 47 millió lejt irányzott elő a kormány a Környezetvédelmi Alapból — jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter tegnap. Az említett összegből Kovászna megye számára 3,5 millió lejt utalnak.
2010-09-09: Belföld - :

Hírsaláta

ODACSAPNAK. A Băsescu fivérek meglehetősen rabiátusak, alig tíz napja Traianról állította egy fiatal ügyvéd, hogy képen legyintette, most az öcsről, Mirceáról mondja azt egy konstancai nő, hogy kiszállt autójából, és arcon ütötte. A nő még a múlt pénteken feljelentette a Mercedes vezetőjét, igaz, akkor még nem tudta, hogy az államfő testvéréről van szó. (Realitatea)