Az újgenerációs ősz

2010. szeptember 11., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Újra itt az ősz, és bármennyire is megszokott, unott mondat vagy éppen megismétlődő jelenség, szerintem mindig változik. És ez a változás lehetne akár pozitív is, de valami okból mi, fiatalok mindig ráhúzzuk a negatív köntöst. Miért is?

A fiatalság az őszt Háromszéken, de lehet, hogy az ország minden régiójában komor dolognak fogja fel. Egyértelmű és szükségtelen kifejteni: ez annak tulajdonítható, hogy a rövidnek tűnő vakáció után megkezdődik az új tanév. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a reggeli hét óra túl korai az ellustult nebulóknak. A délután három óra meg már túl késő, hogy valamire is használják azt a maradék időt napjaikból, amivel igazából a vakációban sem kezdtek semmit. Ha mindjárt itt a szeptember tizenötödikéhez legközelebb eső hétfő, az időjárás is bekeményít, a fesztiválokat is bezárják, még a nap is másképp kel fel a diákok számára.
Amikor általános iskolába jártam, még gyermekes vonzalommal viszonyultam a sulihoz, és bármennyire is tudtam, mivel jár, vártam, ha csak a napi ötször tíz perces szünetekért is, de vártam a szeptembert. Aztán jött a középiskola: új trend, az unalom. Ebből kifolyólag nagyon sok diák marad abban a tévhitben négy éven keresztül, hogy az iskola unalmas, és úgy viszonyul az őszhöz, hogy igazából csak december közepe táján ébred fel az iskola padjában. Bár akkor is csak a hideg miatt, vagy mert rájön, hogy közeleg a szilveszter, ami végre gondolkodásra készteti.
Így telnek el a középiskolás évek, és lassan kinövi a diák az iskolát. Jönnek az egyetemi évek, végre kaphatna egy lehetőséget az ősz, hogy kellemessé váljon a diákok szemében, akkor viszont már a pótvizsgaidőszakokkal veszíti el minden maradék népszerűségét.
Az ősz nem volt mindig ilyen népszerűtlen. Bár a világ lakosságának kevesebb mint fele él a mérsékelt égövön fekvő országokban, azaz csupán fele éli át ezt az évszakot, az évszázadok során az ősz adta az egyik legerősebb intuíciót a művészeknek az alkotásra. Színeivel és hangulatával a világ legnagyobb festőinek, zenészeinek, irodalmárainak adott ihletet, így stílust teremtett, világi eszméket szült, művészi egyéniségeket faragott, és csodálatos alkotásokat hozott létre.
Ma naponta újulnak a trendek, hetente történik világrengető dolog, és lassan havonta változik a fiatalok beállítottsága. Egy-egy történésen múlik, hogy adott évszakban mit hogyan él meg az ember, és számára ez az egész évszakra általánossá válik. Ez történik az újgenerációs ősszel is.
Kétoldalú a dolog, mert csupán hozzáállás kérdése, hogy az őszt a nyári nap gyilkosának vagy a szüretelés kezdetének, a vakáció szomorú végének vagy az iskola vidám kezdetének érezzük. És úgyanúgy hozzáállás kérdése, hogy az őszt a kora reggeli keléssel vagy a lendülettel teli iskolai és iskolán kívüli programokkal azonosítjuk. A legijesztőbb csak az, hogy a hozzáállás lassan úgyis mindegy, mert mindig az új nemzedék fogja eldönteni, mi is az újgenerációs ősz idei trendje.

Ferencz Áron

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-11: Kiscimbora - :

Hervay Gizella: Elfelejtő-mese

Kobak hétfőn otthon felejtette a ceruzáját, kedden a radírt, szerdán a vonalzót, csütörtökön a számtanfüzetet, pénteken a nyelvtankönyvet, szombaton a tanító néni megcsóválta a fejét:
2010-09-11: Kovakő - diákmelléklet - :

Tanévnyitó, a nagy társasjáték

Beköszöntött az ősz, újra itt a tanévkezdés. Hétfőn a nyár folyamán üresen álló iskolaépületekbe újra visszatér az élet. Otthon a szekrényekből előkerül az iskolatáska, tolltartó, különböző írószerek, és talán még azok a füzetek is, amelyeket nem is olyan régen vásároltunk a közeli üzletben.