KézdiszékNem sikerült befejezni két megkezdett iskolát

2010. szeptember 14., kedd, Közélet

A kormánykoalíciós RMDSZ honatyái 2008-as választási kampányban elhangzott ígéretei ellenére sem sikerült befejezni a kézdialmási új iskolát és az esztelneki új iskolaszárnyat.

Mindkét helyen a finanszírozás hiánya miatt állt le a munka. Kíváncsiságból utánakerestünk a világhálón az idén Romániában átadott új iskoláknak. Láss csodát, idén főleg a DLP által vezetett településeken avattak új iskolákat.
Kézdialmáson a beruházás összértéke 2,5 millió lej. A kormány eddig a községháza számlájára 1,56 millió lejt utalt át négy részletben. A Toro Impex Kft. három évvel ezelőtt kezdett hozzá az építkezéshez, és a megkötött szerződés értelmében két év alatt kellett volna kulcsrakészen átadnia az iskolát, de a községházának a finanszírozás hiánya miatt már kétszer kellett meghosszabbítania a szerződést. Az idénre kiutalt ötvenezer lej a már elvégzett mun­kálatok törlesztésére sem elég, de az építőcég hajlandó meghitelezni az önkormányzatot, és a tél beállta előtt felszereli a nyílászárókat, hogy az épület ne rongálódjék tovább. Teg­nap a harminchárom almási óvodás és a kilencvenkilenc I—VIII. osztályos tanuló, akárcsak az előző években, négy épületben kezdte meg az új iskolai évet.
A felsőesztelneki iskolánál — tavaly május 15-e óta a Nagy Mózes nevet viseli — a 2007-ben elkezdett bővítési munkálatok idén is folytatódtak, tető alá került az épület, de a rossz ütemben történő finanszírozás miatt, leállt az építkezés. Varga Attila polgármester szerint a befejezéshez még 350 000 lejre lenne szükségük. A felső tagozatos tanulók az alsóesztelneki iskola épületében kezdték meg a tanévet. Idén százhatvanhatezer lej kiutalására kaptak ígéretet az iskolaszárny befejezésére, de egyelőre ez csak papíron szereplő összeg, a községkasszába még nem utalták át a pénzt. Esztelnek községben, Kur­tapatakkal együtt, 211 iskolás és óvodás kezdte meg az új tanévet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1409
szavazógép
2010-09-14: Belföld - :

Belföldi hírek

A korrupció nem csökken
Bírálta az Európai Unió Bulgáriát és Romániát az igaz­ságügyi hiányosságok, főként a korrupció elleni küzdelem nem kielégítő volta miatt. A tegnap Brüsszelben tanácskozó tagállami külügyminiszterek — a napirenden levő kérdések megvitatása mellett — több hivatalos előterjesztést is tudomásul vettek, így köztük azt az ellenőrző jelentést, amelyet az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság állított össze a 2007-ben csatlakozott két új tagországról. A már korábban ismeretessé vált jelentés szerint Bulgáriában és Romániában nem elég átlátható az igazságszolgáltatás működése. A következetes korrupcióellenes politikát hiányolta a brüsszeli bizottság, és szóvá tette az össze­fér­hetetlenségi konfliktusokat. A tagállami kormányokat képviselő tanács felszólította a két országot, hogy ,,fokozzák reform-erőfeszítéseiket", haladéktalanul hajtsák végre az uniós ajánlásokat.
2010-09-14: Közélet - Hecser László:

Tanulásra hívott a csengő (Barót)

Becsengettek a Baróti Szabó Dávid Középiskola és a Gaál Mózes Általános Iskola diákjainak is. A zsúfolásig megtelt közös iskolaudvaron tartott ünnepségen a tanintézmény, a város vezetése és az egyház képviselői köszöntötték a diákságot — különös figyelmet kaptak az iskola kapuját először átlépő elemisták.