Orbán Viktor: Az új alap megvan, de messze még a beköltözés

2010. szeptember 14., kedd, Világfigyelő

Erre az évre 3,8, jövőre pedig háromszázalékos GDP-arányos államháztartási hiányról beszélt Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, tegnap, napirend előtt.

A miniszterelnök a cselekvés parlamentjének nevezte az Országgyűlést, és hangsúlyozta: Magyarország visszaszerezte a reményt, ,,de még nagyon messze vagyunk attól, ahova szeretnénk eljutni", most jön a java: az ország felemelése és talpra állítása.
Mértéktartó reménykedés és reális elvárások vannak ma Magyarországon, és nincsenek délibábos álmodozások — hang­súlyozta a magyar miniszterelnök, és köszönetet mondott a választóknak, hogy száz nap után is kitartanak a kormány mellett. ,,Köszönet illeti az embereket a józanságukért és a bölcsességükért, mert ők isszák a levét az elmúlt nyolc év sikertelen kormány­zásának, és nem gondolják, hogy egy csapásra minden jóra fordulhat" — tette hoz­zá a miniszterelnök. Orbán szerint sokan azt mondják a magyarokról, hogy nem kitartóak, csak lelkesedni szok­tak. Magyarországon azonban most nincs csodavárás és délibábos álmodozás, ha­nem mértéktartó reménykedés és reális elvárások.
Orbán elmondta, hogy nyolc év lejtmenet után idő kell, hogy vissza­kapaszkodjunk, és feljebb lépjünk. El kell takarítani a romokat, és le kell rakni az új alapokat — tette hozzá. A miniszterelnök úgy látja, nagyon nagy eredmény, hogy az új alap már létezik, de messze még a beköltözés az új épületbe. A versenyképesség tekintetében az 58.-ról az 52. helyre kapaszkodott vissza Magyarország, azonban 2002-ben még az első harmincban voltunk — mutatott rá a miniszterelnök.
Orbán Viktor kijelentette: ez az Országgyűlés a cselekvés parlamentje, az elmúlt húsz évben talán a legaktívabb, hiszen 55 törvényt fogadott el száz nap alatt. A kormányfő aláhúzta: nemcsak a számuk, hanem a súlyuk az igazi siker. ,,Évtizedes tabuk dőltek le, elkezdtük Magyarország felemelését, hiszen ma Magyarország másképpen, más rendszerben működik" — mondta.
Orbán beszédében felsorolta az Or­szággyűlés utolsó ülésnapja óta érvénybe lépett intézkedéseket, törvényeket. Meg­említette többek között a kis patikák védelmében hozott gyógyszertár-alapítási moratóriumot, a devizaalapú hitelezés megszüntetését, a kettős állampolgárságról szóló törvény életbelépését, a társasági nyereségadó tíz százalékra csökkentését, a termőföldet védő törvény előkészítését, a Terrorelhárító Központ létrejöttét. Elmondta, hogy a következő napokban már a helyi termelőktől is vásárolhatnak élelmiszert a közétkeztetést ellátók, szep­tembertől befizethetik a bankadó első felét a pénzintézetek, és ettől a hónaptól különadó sújtja az abszurd végkielégí­téseket.
Orbán Viktor szerint száz napja más rendszerben zajlanak a dolgok. A kormányfő részletesen szólt a Nemzeti Együttműködésről, amelynek szellemé­ben a kormány munkáját végzi. Új nemzetpolitikai rendszer jött létre, amely lehetővé tette a kettős állampolgárság intézményének létrejöttét, megszületett a nemzeti összetartozásról szóló törvény.
A legfőbb célnak a kormányfő az új alapokra helyezett stabil gazdasági rendszer kiépítését nevezte, melynek központjában a munkahelyteremtés áll, és ígérte a szociális rendszer megerősítését is. A nemzeti piacok mozgásához történő alkalmazkodás fontos, de önmagában nem cél, hanem egy állam-piac-társadalom közös érdekeit, egy egészséges lelkű társadalom keretein belül kell megvalósítani — hangsúlyozta. Új közbiztonsági rendszer formálódik, amelyben a szociális és a társadalmi háttér nem mentegetheti a bűnelkövetőt. A rendőrség megerősítése is ebbe az irányba mutat.
Leraktuk az alapokat — mondta Orbán Viktor, de ,,most jön a java". Ehhez a munkához, a nemzet felemeléséhez és talpra állításához viszont ismét csak összefogásra lesz szükség a miniszterelnök szerint. Végül az önkormányzati választások közelségét említve Orbán Viktor arra kérte a megmérettetésen részt vevő jelölteket, hogy az összefogás hírét vigyék magukkal a településeikre. (mno.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-09-14: Közélet - :

Elfogták az erőszakolót

Vasárnap este fél tíz körül kézdivásárhelyi polgár jelentette a 112-es sürgősségi hívószámon, hogy lakásán jelentkezett egy tizennégy éves kiskorú lány, akit elmondása szerint a mezőn ismeretlen férfi megerőszakolt, majd táskájával együtt távozott.
2010-09-14: Világfigyelő - Mózes László:

Magyar Tükör

Lezsák Sándor szerint ,,nemcsak a részvétel, a győzelem is fontos" az októberi önkormányzati választáson, amely történelmi lehetőséget kínál egy lendületes, rendszerváltó időszakra.