Vidékfejlesztési tervPályázati lehetőségek az év végéig

2010. szeptember 14., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint az év végéig még négy fejezetre nyitnak meg pályáztatási szessziót.

Fiatal gazdák megtelepedése
Szeptember 1-jétől a hónap végéig újra fogadnak pályázatokat a Fiatal gazdák vidéken történő megtelepedése, 112-es számot viselő fejezetre. Itt ötvenmillió euróra lehet pályázni, előnye, hogy a pályázónak nem kell rendelkeznie önrésszel. A fejezet célként határozza meg a fiatal gazdák arányának növekedését, anélkül hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma növekedne, párhuzamosan a befektetési kedv javulásával. Emlékeztetni szeretnénk az érintetteket, hogy a fejezetre a 40 év alatti gazdák pályázhatnak, akik először szerepelnek mint egy gazdaság vezetői, illetve tulajdonosai. A gaz­daságnak 6 és 40 közötti gazdasági egységgel (GE) kell rendelkeznie. Léteznek táblázatok, amelyek alapján a gazdaság a növénykultúrák szerkezete, a területnagyság és az állatlétszám függvényében kiszámítható a gazdasági egység.
Pályázhatnak mind a fizikai személyek, mind a szabadfoglalkozású engedélyt kiváltó fiatalok, egy családi vállalkozás tagjai, valamint a céggel rendelkezők. A pályázó fizikai személyeknél feltétel, hogy a kifizetési szerződés megkötéséig a másik három működési forma valamelyikét kiválassza és megalakítsa.
A fiatal gazda megtelepedése az idevágó rendelkezés értelmében azt jelenti, hogy teljesen új gazdaságot alapít, vagy tulajdonjogi átruházással vagy bérleti szerződéssel, akár a kiöregedett szülőktől is, átvesz egy 6 és 40 közötti gazdasági egységgel rendelkező gazdaságot. Egyéb feltétel, hogy a pályázó megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkezzék, itt elfogadják a mezőgazdasági líceum vagy szakiskola elvégzését igazoló okmányt és a legkevesebb 150 órát kitevő, szakmai képzésen való részvételt. Szükséges, hogy a pályázó mezőgazdász család tagja legyen, és az utolsó tizenkét hónapban munkaidejének felét a mezőgazdaságban dolgozza le, ezt saját bevallású nyilatkozattal lehet bizonyítani. Ugyan­akkor vállalnia kell, hogy a pályázat megnyerése után még egy szakképzésen vesz részt. A fiatal gazdának öt évre szóló üzleti tervet kell készítenie vagy készíttetnie, és az ellenőrzések során kell bizonyítania, hogy a pályázati pénz segítségével a GE négy egységgel nőtt.
A pályázat által elég jelentős pénzösszegekhez lehet jutni, például egy hat gazdasági egységes gazdaság 10 000 eurós pályázati támogatást kaphat, ez az összeg a nagyobb farmoknál gazdasági egységenként nőhet még egyenként 2000 euróval, de nem haladhatja meg a 25 000 eurót gazdaságonként. Az összeget a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség két részletben fizeti ki, első részletben a megpályázott összeg 60 százalékát, második részletben pedig a fennma­radó 40-et, a két kifizetési dátum között legtöbb 36 hónap telhet el. A pályázónak ugyanakkor be kell bizonyítania, hogy a kapott összeg 30 százalékát befektetésekre fordította, ezalatt ér­tendő a területvásárlás, az új épületek építése vagy a meg­levők korsze­rűsítése, me­ző­gazdasági gépek bérlése vagy vásárlása és az állatvásárlás.
A pályázatokat szep­­tember 30-ig lehet leadni a megyei vidékfejlesztési és halászati kifizetési ügynökség irodájánál.
Az elbírálásnál pon­tozásos rendszert alkalmaznak, előnyt élveznek (pluszpontokat kapnak), akik félig önfenntartó gazdaságokkal rendelkeznek, a farm hátrányos helyzetűnek nyilvánított községben található, ha a gazdaság a pályázó saját tulajdonában van, a pályázó valamely szakmai szervezet (egyesület vagy termelői csoport) tagja, és igényelte az agrárkörnyezeti kifizetéseket. A pályázati eligazító füzet és a pályázati papírok megtalálhatók és letölthetők a www.madr.ro honlapról.

Gazdaságok korszerűsítése
A szakminisztériumtól kapott információk szerint az október 1. és 29. közötti időszakban újra felszabadítják a pályázhatóságot a Gazdaságok korszerűsítése című, 121-es számot viselő fejezetre, a keret­összeg erre százmillió euró.

Gazdaságok megsegítése
A Háromszéken eddig legnépszerűbbnek bizonyult, legtöbb gazda által megpályázott Félig önellátó gazdaságok megsegítése című, 141-es fejezetnél (ismertebben: az 1500 eurós pályázat) október 15-től újra lesz egy kíirás 150 millió eurós pályázati összeggel.
A szakminisztérium programja szerint a leadási időszak november 30-ig tart.

Erdősítés
Október 1. és 29. között fogadnak el pályázatokat a Mezőgazdasági területek első erdősítése című, 221-es számot viselő fejezetre. Ennek részleteit múlt heti Gazdakör rovatunkban bővebben ismertettük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-09-14: Közélet - B. Kovács András:

A munkaerő-piaci maffia büntetlenül szedi áldozatait

A gazdasági válság felfokozta kiszolgáltatottság vámszedői újabb módszereket eszeltek ki, hogy lépre csalják áldozataikat. Akitől nincs, attól persze az útonálló sem tud elvenni, aki azonban egyetlen maradék vagyonát, a munkaerejét viszi piacra, mert muszáj neki, az beígért béréből kiforgatható.
2010-09-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Másfajta segítség a gazdáknak

Az információ aranyat ér — és ez fokozottan érvényes a mezőgazdaságban. Aki hamarabb szerez tudomást egy pályázatról, elsőként nagyobb eséllyel nyújthatja be iratcsomóját.