Másfajta segítség a gazdáknak

2010. szeptember 14., kedd, Gazdakör

Az információ aranyat ér — és ez fokozottan érvényes a mezőgazdaságban. Aki hamarabb szerez tudomást egy pályázatról, elsőként nagyobb eséllyel nyújthatja be iratcsomóját.

Nem marad le a támogatásokról az a gazda, aki időben értesül az előírások változásáról, meg tudja tenni a szükséges lépéseket. Hogy mennyire szükséges napirenden lenni az új technológiákkal, frissen kikísérletezett fajtákkal, vegyszerekkel, takarmánypótlókkal és sok minden egyébbel — nem kell bizonygatni.
Sajnos, a gazdák nehézkesen juthatnak hozzá a szaklapokhoz, agrárújságokhoz, sokra nem lehet előfizetni, mások áruk miatt hozzáférhetetlenek. Vannak ugyan ingyenes lapok is, de ezek legtöbbször ott maradnak a különböző hivatalok polcain, nem jutnak el a gazdákhoz.
Figyelemre méltó a zabolai polgármesteri hivatal törekvése, mely többféle mezőgazdasági szaklapot tesz hozzáférhetővé a gazdák számára. A lapok ott vannak a hivatal kiszolgálóabla­kainál, ingyenesen elvihetőek. Ádám Attila polgármester ,,szerzi be" a megyeszékhelyről. A lapok kelendőek, egy-egy számból akár száz darab is gazdára talál.
A többi polgármester is hozzájuthat a lapokhoz. Az Agrárkamaránál, vagy ha jobban ismerik, a mezőgazdasági igazgatóságnál, szaktanácsadói hivatalnál, más, a mezőgazdasággal kapcsolatban álló intézménynél is kérhetik az ingyenes szakirodalmat, lapokat. Apróságnak tűnhet, de ezzel is segíthetik a gazdákat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-09-14: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázati lehetőségek az év végéig (Vidékfejlesztési terv)

A mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint az év végéig még négy fejezetre nyitnak meg pályáztatási szessziót.
2010-09-14: Gazdakör - :

Résztámogatás a biztosításokra

A július 21-i kormányülésen 756-os számú kormányrendeletként jóváhagyták az állami támogatás alkalmazási normáit a biztosítások terén.