Háromszék gazdaságaKiribatival egy szinten

2010. szeptember 15., szerda, Közélet

Háromszék gazdasági helyzete oly siralmas, hogy Kiribatival vagy a világranglistán 106. helyet elfoglaló Boszniávál áll egy szinten az egy főre eső megtermelt bruttó össztermék (GDP) tekintetében — derült ki Herman Rosner, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének tegnapi beszámolójából

. Ez az érték épp valamivel nagyobb, mint az országos átlag fele, és több mint kétszer kisebb a szomszédos Brassó megyeinél — mutatja a statisztika.
Mihai Vlasov, az Országos Kereskedelmi és Iparkamara elnökének jelenlétében Sepsi­szent­györgyön tartották tegnap a Központi Fejlesztési Régiót alkotó megyék kamaraelnökeinek soros ülését, amelyen Ni­colae Ţucunelt, a Brassó Me­gyei Kereskedelmi és Ipar­kamara elnökét választották egy évre a régió kamarai tevékenységének koordinátorává.
Vlasov elégedetlenségét fejezte ki a döntéshozóknak a kamarákkal szembeni magatartását illetően, húsz éve nincs párbeszéd, a jelenlegi kormány is hátat fordít a gazdaságnak, tette hozzá. Szerinte a fő ok az, hogy a kamarai rendszer államtól független, ezért nem befolyásolható. Az együtt nem működéssel évi 200—300 millió eurónyi veszteséget okoznak az országnak — mondta Rosner különböző uniós programokban való partnerségi lehetőségekről beszélve. Ros­ner kifejtette, a döntéshozóknak jobban oda kellene figyelniük az adófizetőkre, hisz piacgazdaságban élünk, a talpon maradt cégek már bizonyították, hogy ki tudják védeni a válságot, lehetne tőlük tanulni. De míg az Európai Unió átlagban 1-ről 1,8 százalékra emelkedő gazdasági növekedést jelez, Romániában még jövő évre sem várnak növekedést. Most már égetően fontos lenne a bürokrácia lebontása, ám döntéshozóink tettei teljes hozzá nem értésről tanúskodnak. Vlasov szerint ki kellene használni a parlamenti interpelláció intézményét, képviselőink ténylegesen képviseljenek a törvényhozásban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-09-15: Közélet - Farkas Réka:

Menesztik a romafelelőst

Meneszti a prefektus Florin Lepădatu romákért felelős referenst, feladatköre megmarad, de állását felszámolták az átalakítások során — jelentette be György Ervin, Kovászna megye kormánybiztosa.
2010-09-15: Közélet - :

Pedagógus-istentisztelet

Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban ma 14 órától tartják a hagyományos tanévkezdő isten­tiszteletet.