Oktatás és egészségügy: vészmegoldás és reform

2010. szeptember 15., szerda, Közélet

Az RMDSZ számára csupán "vészmegoldás" az oktatási decentralizáció kormányrendelettel történő elfogadtatása, a szövetség a teljes oktatási törvény mihamarabbi elfogadására törekszik — jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes tegnapi bukaresti sajtóértekezletén.

A szövetségi elnök közölte: a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának hét végi marosvásárhelyi ülésén is megállapítást nyert, hogy a területi szervezetek is egyik legfontosabb prioritásnak tekintik a kisebbségi oktatási jogok kibővítését, valamint a rendszer átfogó reformját ígérő jogszabály elfogadtatását a szenátusban. A további prioritásokról szólva leszögezte: végre vissza kell hozni a ,,klinikai halál" állapotából a kisebbségi törvényt, és komolyan foglalkozni kell a gazdasági fejlesztési régiók újraszervezésének kérdésével is. Azt is elmondta, hogy bizonyos helyeken — például Szatmár megyében — nem elég jó a koalíciós pártok közötti együttműködés, amiért mindkét párt a másikat hibáztatja: a DLP az RMDSZ-t, és fordítva. Országos szinten azonban nincs konfliktus, talán ezen a szinten kell megpróbálni a vitás kérdések megoldását. * Markó Béla elutasította a sajtószabadságot sértő azon törvényjavaslatot, amely az írott sajtót az Országos Audio­vizuális Tanács ellenőrzése alá helyezné. Szerinte igen veszélyes kezdeményezésről van szó, amelyet az RMDSZ semmilyen körülmények között nem fog támogatni. Elégtétellel nyugtázta viszont, hogy a kormány elfogadta az RMDSZ azon javaslatát, melynek értelmében a szerzői jogdíjakra kirótt társadalombiztosítási adót nem az adott személyeknek, hanem a munkáltatóknak kell majd befizetniük. Az egészségügyi témában benyújtott ellenzéki indítvány kapcsán kifejtette: való igaz, hogy a rendszer igen komoly finanszírozási problémákkal küszködik, ennek dacára éppen ez a tárca — amelyet az RMDSZ vezet — hozta meg az elmúlt időszak legfontosabb reformintézkedéseit. Az RMDSZ-nek határozott elképzelései vannak az ágazat további reformját illetően is. ,,Az a szándékunk, hogy az egészségbiztosítási pénztárat a minisztérium hatáskörébe utaljuk át, ezáltal ugyanis felszámolható lenne az a »kétfejű« rendszer, amelyben a minisztérium vállalja a felelősséget a teljes rendszer működéséért, ám az intézmények költségvetése fölött a pénztár rendelkezik" — mondta. Az európai szintűvé terebélyesedő romaügy kapcsán Markó Béla leszögezte: Franciaország tévedett, amikor a romák kitoloncolása mellett döntött, ezzel az antidemokratikus lépéssel gyakorlatilag azt bizonyítja Európa számára, hogy nincs megoldása a kérdésre, és kizárólag Romániára kívánja hárítani e súlyos és összetett probléma kezelését. A romák kérdésének megoldása nem lehet egyetlen ország feladata, erre közös európai választ kell találni — mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-09-15: Riport - B. Kovács András:

Üzleti csoportosulás Székelyföldön

A háromszéki, udvarhelyi és gyergyói magyar üzletemberek egyesületeinek évekkel ezelőtti létrejötte után a tartományi vállalkozói szféra átfogóbb struktúráinak megteremtéséről adtak hírt két éve sajtóértesülések.
2010-09-15: Közélet - :

Keveset termeltünk

Az EU tagállamai között Románia ipari termelése volt az egyik leggyengébb júliusban, a 3,9 százalékos éves növekedés jóval kisebb, mint az eurózóna 7,1 százalékos, illetve az EU 6,8 százalékos átlagos gyarapodása — derül ki az Eurostat tegnap ismertetett adataiból.