Nem fizetnek az újgazdag romák

2010. szeptember 15., szerda, Közélet

Kapuról kapura járnak a zabolai közösségi rendőrség tagjai, és mindenkinek kézbesítik az adóhátralékáról szóló értesítést.

A faluban többmilliárdos adósság halmozódott fel ki nem fizetett adókból, büntetésekből, behajtásuk nagy gondot jelent a községvezetésnek. Ha az értesítés után sem róják le kötelezettségüket az adósok, következik a fizetési felszólítás, majd a kényszervégrehajtás.
Ádám Attila polgármester és Mátyás Katalin adókönyvelő szerint is a leg­rosszabb fizetők a romák, azok között is az újgazdagok. Legtöbben a forgalmi kihágások büntetését nem fizetik ki, de vannak szép számban illegális kereskedelemért kiszabott, ki nem fizetett büntetések is.
A végrehajtó általi behajtás is akadályba ütközhet, sokan nem írattak a nevükre semmit. Ennek ellenére több autójuk is van, több magyarországi rendszámmal.
A ház- és telekadók körül is adódnak bajok, néha azt sem tudják, ki egy-egy ingatlan jelenlegi tulajdonosa. A birtokosok nem végzik el a telekkönyvi bejegyzéseket, így sok esetben már elhunyt személyek nevén szerepelnek házak, telkek.
A polgármester szerint megoldást hozhatna, ha a forgalmi rendőrök helyben hajtanák be a büntetéseket. Aki nem fizet, annak felfüggeszthetnék hajtási jogosítványát vagy az autója forgalmi engedélyét.
Zabola esete nem egyedi, a megyében más községekben is ez a helyzet. Ha sikerülne behajtani az adóhátralékokat, pénzbüntetéseket, jelentős összegek kerülhetnének a falukasszákba — amire az utóbbi idők költségvetés-csökkentései mellett nagy szükség lenne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-09-15: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Éhesek és eladósodottak
Általános sztrájkba lépnek szeptember 27-én a köztisztviselők meghatározatlan időre — jelentette be Sebastian Oprescu országos szakszervezeti elnök, aki szerint "a köztisztviselő éhes és eladósodott". 34 000 hivatalnok kéri a 25 százalékos bércsökkentés megszüntetését, az elbocsátások leállítását és jogi védelmet "a közintézmények élén levő politikusok túlkapásaival szemben".
2010-09-15: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Tanévkezdés ígéretekkel

Árkoson a Gelei József Általános Iskola tanévnyitóján a helyi önkormányzat, a tanfelügyelőség és a helyi magyar történelmi egyházak is tiszteletüket tették.