Társadalombiztosítási és munkanélküliségi járulékA munkaadók fizetik

2010. szeptember 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Miután péntek este megjelent a Hivatalos Közlönyben, hétfőtől érvénybe is lépett a 82-es sürgősségi kormányrendelet, amely a nagy felháborodást kiváltó, független tevékenységekre vonatkozó 58-as jogszabályt módosítja.

A mostani intézkedés a szerzői jogdíjasok, illetve civil szerződéssel rendelkezők járulékfizetését szabályozza, a változtatásokat ismertették a megyei munkaerő-foglakoztatási hivatalban és a nyugdíjpénztárban is.
Az intézkedés lényege egyrészt az, hogy a járulékfizetést a munkaadókra ruházza, másrészt, hogy szerzői jogokból, civil szerződésekből megvalósított jövedelem csak akkor nem járulékköteles, ha azt egy munkakönyves alkalmazott nem állandó jelleggel kapja (azt, hogy a jogalkotó pontosan mit ért az állandó, azaz ,,permanent" fogalom alatt, az alkalmazók értelmezésére bízza).
A 82-es kormányrendelet tételesen a szerzői jogdíjakra, civil szerződésekre vonatkozik, és megállapítja, hogy a 10,5 százalékos társadalombiztosítási és a 0,5 százalékos munkanélküliségi járulékot a megbízónak (munkaadónak) kell kiszámolnia, levonnia, és minden hónap 25-éig a megfelelő típusnyomtatványokat kitöltve nyilatkoznia róla a megyei nyugdíjpénztárban, illetve munkaerő-foglalkoztatási hivatalban, természetesen a munkaadóra hárul a befizetés is. Amit tehát augusztus végén, illetve szeptember elején maguk az érintettek (független tevékenységből jövedelmet megvalósítók) tettek meg, ezentúl az őket foglalkoztató egységek könyvelőire, ügyintézőire hárul.
A szóban forgó intézkedés két esetben két különböző lehetőséget tárgyal: egyrészt, ha a független tevékenységet végző személy munkakönyves alkalmazott, másrészt ha nincs munkakönyves viszonya is. Amennyiben valaki alkalmazott, és fizetése mellett szerzői jogdíjakból, civil szerződésből alkalmi jövedelemben részesül, utóbbira nem kell járulékot fizetnie. Azonban ha egy alkalmazott az említett független tevékenységből rendszeresen jövedelemben részesül, erre is járulékot kell fizetnie. A járulékfizetés kötelezettsége alá eső összeg nem haladhatja meg a társadalombiztosítási költségvetés kiszámításánál használt országos bruttó átlagbér (1836 lej) ötszörösét. Ha az érintettnek kizárólagosan szerzői jogdíjból, civil szerződésből származik jövedelme, a munkaadók levonják az említett járulékot függetlenül attól, hogy jövedelmük állandó vagy sem.
Az illetékesek azt állítják, a jogszabály kihirdetésétől számított öt napon belül az intézmények honlapjairól letölthető lesz a havi nyilatkozat kitöltéséhez szükséges formanyomtatvány.
A fenti rendelkezés nem vonatkozik más társadalombiztosítási rendszerbe foglaltakra (ügyvédek, papok, belügyi és titkosszolgálati dolgozók stb.). A 82-es sürgősségi kormányrendelet nem beszél az egészségügyi járulékról, de az engedéllyel rendelkező magánszemélyekről (PFA) sem. Utóbbiakról a megyei nyugdíjpénztár illetékesei azt mondják, a megbízók esetükben is levonják a megfelelő járulékot, tehát nekik sem kell sorban állniuk.
Háromszéken múlt péntekig a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalban 1348 járulékbevallási nyilatkozatot adtak le, összesen 6335 lejt fizettek be, míg a megyei nyugdíjpénztárban péntekkel bezárólag 1812 nyilatkozatot iktattak és 114 868 lejt fizettek az érintettek. Van olyan vélemény, miszerint ugyanaz a járulékfizető a két intézménybe más-más jövedelmet jelent be, de azt mondják, nem az ő dolguk, hogy kiderítsék, ki és miért jelent hamis számadatokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-09-15: Nyílttér - Gyila Sándor:

Csigabiga, gyere ki, ég a házad... ideki!

"Döbbenetes" hír kering a napi sajtóban az egészségügy állapotát illetően. Képzeljék! Romániai kórházaink megvizsgáltattak, és füstdetektorokkal való fel nem szereltség tényállásán szép számmal rajtakapattak.
2010-09-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Zárolták a Rompetrol kőolaj-finomító vagyonát

A román adóhatóság zárolta a kazah tulajdonban levő Rompetrol kőolaj-finomító vagyonát, mert félő, hogy nem fizeti ki több százmillió eurós adósságát.