Zárolták a Rompetrol kőolaj-finomító vagyonát

2010. szeptember 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A román adóhatóság zárolta a kazah tulajdonban levő Rompetrol kőolaj-finomító vagyonát, mert félő, hogy nem fizeti ki több százmillió eurós adósságát.

Sorin Blejnar, az adóhatóság vezetője szerint megelőző intézkedésről van szó, aminek célja, hogy a tulajdonos ne adhassa el a cég vagyonát. A KazMunayGaz csoport tulajdonában levő Rom­petrol alaptalannak és tévesnek minősítette a döntést, és azt hangoztatta, hogy nem tervez semmit sem eladni.
A Rompetrol kőolaj-finomító társaság főrészvényese, a Rom­petrol Csoport ugyanakkor össze­hívta a részvényesek közgyűlését, melynek arról kell döntenie, hogy 900 millió dolláros hitel felvételét a társaság vagyona egy részével garantálják, és azt is szeretné, ha az állami adósságot részvényre váltással rendezhetné (megfelelő arányban visszakerülne az állam a részvényesek sorába), melyre szerintük a privatizációs szerződés lehetőséget biztosít.
Egy 2003-tól érvényes törvény értelmében a Rompetrolnak 570,3 millió euró adósságot kell rendeznie szeptember 30-áig. Az elmúlt hetekben a kazah csoport többször megismételte, hogy csak százmillió euró adósságot fog rendezni.
Az eset előzménye, hogy a Rompetrol többségi részesedést vásárolt 2001-ben a Petromidia olajfinomítóban. A vételár 50,5 millió dollár volt, és a vevő ígéretet tett arra, hogy 189 millió dollárnyi fennálló adósságot is kifizet. A kazah csoport szerint azóta mintegy 300 millió dollár tartozást rendezett.
A KazMunayGaz 2009-ben vásárolta meg a Rompetrol olajtársaság 25 százalékát Dinu Patriciu üzletembertől, aki 2007-ben már eladta a cég 75 százalékát a kazah vállalatnak. A megszerzett 25 százaléknyi részesedés értékét nem hozták nyilvánosságra. A két évvel korábban megvett háromnegyedért 1,6 milliárd dollárt fizetett a kazahsztáni cég.
Patriciu 1998 óta irányította a Rompetrolt, amely Romániában a második legnagyobb vállalat az üzemanyagpiacon.(MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-09-15: Pénz, piac, vállalkozás - Mózes László:

A munkaadók fizetik (Társadalombiztosítási és munkanélküliségi járulék)

Miután péntek este megjelent a Hivatalos Közlönyben, hétfőtől érvénybe is lépett a 82-es sürgősségi kormányrendelet, amely a nagy felháborodást kiváltó, független tevékenységekre vonatkozó 58-as jogszabályt módosítja.
2010-09-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Azeri gáz Közép-Európának (Négyes energiacsúcs Bakuban)

Tegnap Bakuban Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke, Traian Băsescu, Románia elnöke, Mihail Szaakasvili, Grúzia elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke aláírta a Bakui Nyilatkozatot, mely jelentős hozzájárulás Európa energiabiztonsága és az energiapiaci verseny megteremtéséhez. A tervezett vezeték azeri cseppfolyósított földgázt juttat el Grúzián és a Fekete-tengeren keresztül Közép-Európába.