Veszteségek

2010. szeptember 15., szerda, Magazin

Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző. Minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt, az egész ország, különböző korosztályok ismerik és dúdolják a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Kislány a zongoránál, a Találkozás egy régi szerelemmel, az Úgy szeretném meghálálni, a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Mindenkinek van egy álma című örökzöldeket. Ő volt a szövegírója és a zeneszerzője a legnagyobb magyar slágerek egyikének, a Kovács Erzsi által sikerre vitt Hosszú az a napnak. Ő írta a szövegét az Annál az első ügyetlen csóknál, drágám kezdetű slágernek, amellyel első díjat nyertek 1966-ban a Magyar Rádió Tessék választani versenyén, sőt, az előadó, Aradszky László ezzel a számmal lett az első aranylemezes.
Szenes Iván az MTI-nek egy néhány évvel ezelőtti interjúban úgy fogalmazott, hogy csak azt tartotta slágernek, amit az egész ország ismer. ,,Ezt talán százhúszról merném biztosan állítani. Igaz, az sem kevés..." — tette hozzá Szenes Iván. Dalszövegei közül nem volt kedvence: úgy vélte, ha kiemelne egyet, azzal megsértené a többit. ,,Mindegyikkel úgy vagyok, mint a szülő a saját édesgyermekével: a gyengébbek is az enyémek" — vallotta Szenes Iván. Sokoldalúságát, ráhangolódó és rímfaragó képességét bizonyítja, hogy több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában.
Szenes Iván 1924. április 25-én született Budapesten a nótaköltő és librettista Szenes Andor gyermekeként. Édesapja nyomdokán ő is jogot végzett, majd köztisztviselői és újságírói szárnypróbálgatások után végül a szórakoztatóiparban helyezkedett el.

Nyolcvanéves korában elhunyt Claude Chabrol filmrendező, a francia új hullám (Nouvelle vague) alapítója. Az 1930-ban gyógyszerészcsaládban született filmművész először jogi és irodalmi ta­nulmányokat folytatott Párizsban. Filmkritikus­ként dolgozott, ekkor kötött barátságot Francois Truffaut-val, Jean-Luc Goddard-ral, Eric Rohmer­rel. 1958-ban rendezte meg első nagyjátékfilmjét, A szép Serge-et, amely elindította az új hullámnak nevezett stílusirányzatot Franciaor­szágban. A film amellett, hogy hatalmas közönségsikert aratott, elnyerte a Jean Vigo-díjat is.
Filmművészetének középpontjában a francia vidék és annak cinikus erkölcstelensége áll. Összességében közel hatvan nagyjátékfilmet — általában sajátos hangulatú pszichothrillereket — és tucatnyi televíziós alkotást forgatott, számos filmben szereplőként is feltűnt. Leghíresebb munkái között olyan filmek találhatók, mint az Unokafivérek, az Őzgidák, A hentes, a Piszkoskezű ártatlanok, a Vonzások és választások, a Női ügyek, a Doktor M és A romlás virágai.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-15: Magazin - Józsa Lajos:

Harc a pestis ellen

Szigorú intézkedéseket közöl a székek vezetőivel 1813-ban Cserei Miklós, Háromszék adminisztrátora. Azokra, akik a pestis elleni utasításokat nem tartják be, halálos ítéletet is kimondhatnak.
2010-09-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás