Harc a pestis ellen

2010. szeptember 15., szerda, Magazin

Szigorú intézkedéseket közöl a székek vezetőivel 1813-ban Cserei Miklós, Háromszék adminisztrátora. Azokra, akik a pestis elleni utasításokat nem tartják be, halálos ítéletet is kimondhatnak.

A falusi bíráknak írt egyik levelében ezeket az intézkedéseket a következőképpen foglalja össze:

"Falusi Bírák! Az Oláhországban nagyon elhatalmasodott pestis ezen Nemes Háromszékhez is naponta közeledik, annak eltávoztatására bővebb rendelkezések tétettek. Minden szélbeli falusi bíróknak a legkeményebb büntetés alatt ezennel szorosan megparancsoljuk, hogy vigyázattal legyenek, nehogy ezen Háromszék kerületéből az ál utakon Oláhország felé bémenjen, vagy onnét kijönni merjen valaki. Erre nézve a plájásokhoz a rendelés már megtetetvén. A falusi bírák arra ügyeljenek, hogy idegen ember falujukba bé ne menjen, szállást adni vagy azok portékáit befogadni vagy megvásárolni halálos büntetés alatt ne merészeljen. Az Oláhországba bemenő ál utakon pedig amint meghagyatott, úgy próbáljon járni valaki, hogy aki azokon megtaláltatik, főbelövetik."
Cserei Miklós a papoknak is levelet írt, melyben a pestis elleni intézkedéseit teszi kötelezővé minden religiónak:
"Kerülő levél! A három religióbeli papoknak és prédikátoroknak! Mivelhogy a Felséges Úr Isten sujtogató vesszője a szomszédban megjelent, szükségesnek tartottam azon mindenféle régen kiküldött felsőbb rendelésre, mely szerint mind az egyházi, mind a világi elöljárók a nyilvános Istentiszteleteket és könyörgéseket az ostorok eltávolításáért megparancsoltatik a tisztelendő és tiszteletes megyés papoknak és curátoroknak emlékeztetni. Mivel a tőszomszédban van a veszély, ne csak vasárnapokon, ünnepnapokon, hanem minden Istenadta nap virradatkor Isteni szolgálatot tartsanak, és a népet gyűjtsék össze gyermekesül, a betegeken és a gyanúsokon kívül. A Chatolica Religión lévő papok mindennap hajnalban a Szeplőtelen Ál­dozatot, valamint minden élőkért és holtakért, úgy nevezetesen a Véghetetlen Ir­galmú Istennek azért a kegyelméért, hogy hazánk széleibe már bé bocsájtott ostromot vonja vissza, és vegye el hazánkról, tiszta szívvel bé mutatni szoros kötelességüknek ismerjék. Minden relegión valláson lévő papok a népet az eddig elárasztott erkölcstelenségből való kivevésre és jobbulásra, a templomok gyakorlására szorítsák... Min­den templomban, amikor a nép oda gyűlni kezd, füstöltessenek, nehogy a sokféle össze­gyűltek között valaki is akármiféle gyanús nyavaját a többiekre ragasztana. Ismeret­len embereket, kivált, akikről megtudódik, hogy gyanús helyről valók, a templomokba bé ne bocsájtassanak, s azért mindenkor két-két strázsa álljon a templom ajtójánál. Ameddig a pestis hazánkból ki nem pusztul, a tánc és a muzsika, az orgonát kivéve, és a lakodalmak megszűnjenek, így aztán szemlélhessük mi is, akik ezen Nemes Széknek elöljárói vagyunk, hogy a véghetetlen hatalmas Isten könyörül az ő népén és mindazokon, akik a veszélyt tartományunkból eltávoztatni igyekezünk. Cserei Miklós, 1813."
Cserei Miklós intelmeit megfogadták, viszont a pestis 1813 őszén már Fogaras környékén is szedte áldozatait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-15: Magazin - :

Hetven éve vonult be a magyar hadsereg Sepsiszentgyörgyre

...És felvirradt a várva várt szeptember 13. Őszi eső csepergett, de ez nem zavarta az ünnepi hangulatot. A terv szerint Szentkereszty bárónak, Séra István gárdaparancsnoknak és Ferencz Lajos ügyvédnek a megye határán kellett volna fogadnia Dálnoki Miklós Bélát, de senki sem tudta, milyen irányból fog érkezni a vezénylő tábornok.
2010-09-15: Magazin - :

Veszteségek