A nyomor birodalmábanÚjabb haladék

2010. szeptember 16., csütörtök, Közélet

Eredményesnek bizonyult a sepsiszentgyörgyi szociális otthon lakóinak és a megyeközponti közösségi igazgatóság képviselőinek múlt heti egyeztetése, mert a hír hallatán, hogy keddtől kikapcsolják az áramot azoknál a családoknál, amelyeknek adóssága meghaladja a 300 lejt, többen megkezdték a törlesztést.

A lakók más­fél milliárd lejjel tartoznak az áramszolgáltatónak, emiatt az egész épület áram nélkül maradhat, a fenntartó ezért kezdeményezte munkacsoport létrehozását.
A Csíki negyedi nyomorházban — köznevén Sing-Sing — nem egyforma a lakók hozzáállása. Vannak, akik maguk körül rendet és tisztaságot tartanak, ők fizetik legrendszeresebben a közköltséget, a házbért és a villanyfogyasztást. Akik hangoskodnak, törnek-zúznak, és még lopnak is (csapot, vécékagylót, kilincset stb.), azok halmozzák fel a legtöbb adósságot, és miattuk akarta múlt héten kikapcsolni a szolgáltató az áramot a nyolcemeletes épületben. Az otthon és a szociális igazgatóság emiatt javasolta, hozzanak létre közös munkacsoportot, amelyben a Sing-Singet minden emelet egy-egy lakója képviseli, és közösen próbálják rávenni a száztizenkét szoba lakóit a szabályok betartására.
A múlt napokban tartott első találkozón az önként jelentkező emeletfelelősök kérték, hogy tűzzék ki a keddi határidőt az adósságok kifizetésére, és kap­csolják ki az áramot azoknál, akiknek adóssága meghaladja a háromszáz lejt, mert nem hajlandóak némelyek miatt több százan szenvedni. Azt is megfogalmazták, hogy amíg nem lakoltatják ki azokat, akik évek óta nem fizetnek, addig az emberek nem ijednek meg, és nem veszik komolyan a fenyegetéseket.
Panaszáradatukból kiderült, nem életkörülményeikkel a legelégedetlenebbek, az fáj a legjobban: sorsukat megpecsételi, hogy a Sing-Sing lakói, azt mondják, emiatt sem a hivatalok, sem a mun­kaadók nem veszik őket emberszámba.
A krónikus nem fizetők egyelőre haladékot kaptak tartozásuk törlesztésére, de az áram kikapcsolását, illetve a kilakoltatást továbbra is kilátásba helyezik, ha újból az adósok listájára kerülnek.

(Részletek a riportban)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-09-16: Máról holnapra - Farkas Réka:

Kormányzati mérleg

Elégedettséget igyekszik sugározni Markó Béla RMDSZ-elnök, kormányfő-helyettes. Próbálja elhitetni a nagyvilággal s ta­lán magával is: kormányzati szerepvállalásuk nem teljes csőd, van, lesz hozadéka az ország polgárai és a magyarság számára is.
2010-09-16: Közélet - Fekete Réka:

A háromszékiek is tiltakoznak (Országos szakszervezeti megmozdulások)

Kétszázötvenen utaznak Kovászna megyéből a szeptember 22-i bukaresti tiltakozó felvonulásra, legtöbben az egészségügyből és a tanügyből, de jelezték részvételüket közigazgatási alkalmazottak, pénzügyiek, valamint kereskedelmi társaságok dolgozói is.