Magyarországiak képviselnek

2010. szeptember 16., csütörtök, Közélet

A jövÅ‘ben az Európa Tanács (ET) magyarországi tagjai képviselik a Székely Nemzeti Tanácsot Strasbourgban — közölte Braun Márton (Fidesz), az ET parlamenti közgyűlése magyar küldöttségének vezetÅ‘je a felek tegnapi budapesti találkozója után.

Braun szerint ez volt az SZNT kérése, és ennek jó szívvel eleget kívánnak tenni. Az Európa Tanácsnak az emberi jogokért küzdÅ‘ legfÅ‘bb európai szervezetként foglalkoznia kell a kisebbségi jogokkal és azok védelmével — mutatott rá. Hozzátette: az eddigi lelki kapcsolat az anyaországi és a határon túli magyarok között közjogivá válik a jövÅ‘ben a kettÅ‘s állampolgárság könnyített megadásával. Kiemelte még: kedvezÅ‘, hogy a román kormányt alkotó pártok ugyanabba a politikai családba tartoznak, mint a magyar kormánypártok. Ez egy közös gondolkodást és egy olyan közös értékrendszert feltételez, ami bizakodásra ad okot — mondta. Izsák Balázs SZNT-elnök úgy fogalmazott: a tanács a keddi és szerdai tárgyalásokkal részévé vált a nemzeti együttműködés rendszerének. Székelyföld területi autonómiáját azon elvek és értékek alapján szeretnék megteremteni, amelyek az Európa Tanács működését jellemzik. A tanács által elfogadott határozatok és ajánlások kedvezÅ‘ek és kedveznek a székelyföldi autonómiai törekvésnek. ,,A mi célunk, érdekünk az, hogy ezek az értékek, elvek maradéktalanul érvényesüljenek Székelyföldön" — mondta. A teljes és tényleges egyenlÅ‘séget a székelység a saját szülÅ‘földjén akkor és úgy tudja megélni, ha saját törvényhozó és végrehajtó intézményei vannak, úgy ahogy az Európai Unió nem egy autonóm régiójában — fejtette ki. Izsák bízik abban, hogy a magyar delegáció ebben partnerük lesz, és hogy a romániai többség ebben nem a konfrontáció, hanem az együttműködés útját látja majd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1409
szavazógép
2010-09-16: Közélet - Farkas Réka:

Nem javult a nemzetiségi arány (Megyei intézményvezetők)

Összeállította a Kovászna megyei prefektúra az intézményvezetők jelenlegi helyzetére vonatkozó jegyzéket, az elmúlt fél évben ugyanis követhetetlenné vált, hol maradt helyén a korábbi vezető, hol került vissza posztjára a régi igazgató, és melyik hivatalt irányítja új főnök.
2010-09-16: Közélet - Farkas Réka:

Több kell egészségügyre

Jó az egészségügyi decentralizáció elve, a kivitelezésbe azonban több hiba is csúszott, s ezért az eredmény sem lett megfelelÅ‘ — véli Nagy András, az MPP háromszéki ügyvezetÅ‘ elnöke, a megyei Gyógyszerész­kamara vezetÅ‘je.