Több kell egészségügyre

2010. szeptember 16., csütörtök, Közélet

Jó az egészségügyi decentralizáció elve, a kivitelezésbe azonban több hiba is csúszott, s ezért az eredmény sem lett megfelelő — véli Nagy András, az MPP háromszéki ügyvezető elnöke, a megyei Gyógyszerész­kamara vezetője.

Kifogásolja, hogy a kórházak átadásával párhuzamosan nem decentralizálták a pénzügyi forrásokat, és hogy továbbra is központilag döntenek a személyzetről. A helyi vezetők, a gondok legfőbb ismerői, nem határozhatják meg, hány és milyen szakorvosra, ápolószemélyzetre van szükség.
Nagy András üdvözli az RMDSZ kezdeményezését, mely értelmében alárendelnék az egészségügyi minisztériumnak az Országos Egészs­égügyi Biztosítópénztárat. Véleménye szerint így felszámolható lesz a jelenlegi ,,kétfejű sárkány", hisz nem volt jó, hogy a minisztérium döntött az országos egészségügyi politikáról, a biztosító pedig független intézményként meghatározhatta, mit mennyivel finanszíroz. Az MPP háromszéki ügyvezetője azonban arra inti a tárcavezetőt: szervezetten, komolyan átgondolva, szakemberek véleményére támaszkodva hajtsa végre elképzelését.
Nagy András arra is felhívta a figyelmet, hiába minden reformelképzelés, ha jövőben is kevés pénz jut az egészségügyre. Románia európai viszonylatban is utolsó helyen áll az egy főre jutó egészségügyi finanszírozás tekintetében, ebben az esztendőben a GDP 2,6 százalékát kapta meg az ágazat, pedig legalább 4, a zavartalan működéshez pedig 4,5 százalékra volna szükség. Véleménye szerint, ha az RMDSZ-nek nem sikerül elérnie a kellő arányt a költség­vetési viták során, elegendő ok lenne, hogy kilépjen a kormányból.

Túl keveset kap
Cseke Attila egészségügyi miniszter felrótta a pénzügyminisztériumnak, hogy a (tegnapi kormányülésen elfogadott) kétévi (2011—20013-ra érvényes) költségvetési és adóstratégia túl kevés pénzt ír elő az egészségügynek. A pénzügyminisztérium javaslata szerint ugyanis mind az egészségügyi szaktárca, mind pedig az országos egészségbiztosítási pénztár a jelenleginél kevesebb pénzt kap a következő években a költségvetésből. Cseke elmondta, hogy az egészségügyi rendszer jelenleg is alulfinanszírozott, és nem bír el további megvonásokat, a kórházak felhalmozott adósságait pedig szintén az állami költségvetésből kell törleszteni. A vita nyomán az egészségbiztosítási alapnak több pénzt szavaztak meg, és a tárca is többet kap orvosi berendezések és felszerelések vásárlására. E módosításokkal az egészségügy költségvetése a következő években nem csökken a 2010-es szint alá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-09-16: Közélet - :

Magyarországiak képviselnek

A jövőben az Európa Tanács (ET) magyarországi tagjai képviselik a Székely Nemzeti Tanácsot Strasbourgban — közölte Braun Márton (Fidesz), az ET parlamenti közgyűlése magyar küldöttségének vezetője a felek tegnapi budapesti találkozója után.
2010-09-16: Belföld - :

Hírsaláta

KI ÉS MIKOR HOZZA HAZA NYIRŐ JÓZSEF HAMVAIT? Politikai versennyé változott Nyirő József hamvainak Madridból Udvarhelyre vagy Kolozsvárra való hazahozatala, ahogy azt az író végrendeletében kérte. Bunta Levente, Udvarhely polgármestere a napokban közölte, hogy kezdeményezésére elindult Nyirő hamvainak hazaszállítási kérelme, közben az MPP bejelentette, hogy már 1995-ben elindították ezt a folyamatot.