KézdivásárhelyA csavargyár nyugdíjasainak védelmében

2010. szeptember 16., csütörtök, Közélet

Bokor Tibor kézdi-orbaiszéki szenátor interpellált Vasile Blaga belügyminiszternél, felszólítva őt, hogy tegyen valamit az egykori kézdivásárhelyi csavargyár ügyében, ugyanis több mint öt éve áll az egykori alkalmazottak nyugdíjának újraszámolása, mert senki nem hajlandó semmilyen hivatalos iratot kiadni, sőt, mindenhol zárt ajtókkal találkoznak, és még válaszra sem méltatják őket.

A kézdivásárhelyi volt csavargyár ellen 2005-ben indult csődeljárás. Bezárását követően a gyár egykori alkalmazottjai kérték azon dokumentumok kiadását, amelyek alapján újra tudják számoltatni nyugdíjukat. Többnyire olyan volt alkalmazottakról van szó, akik veszélyeztetett munkakörben dolgoztak, és ezt szeretnék beleszámoltatni nyugdíjukba. Ezzel kapcsolatban kérést intéztek a jelenlegi vagyonfelügyelőhöz, de kérésük válasz nélkül maradt. 2005 óta több felszámolócég is foglalkozott a csavargyárral, ennek ellenére a munkások gondja még 2010-ben sem oldódott meg.
Bokor Tibor szenátor 2009-ben vette át az ügy megoldását, de sem az Állami Priva­tizációs Hatósággal, sem a Munkaügyi Minisztérium­mal, sem a Nyug­díjpénztárral nem tudott dűlő­re jutni. 2010-ben kérésére az Állami Levéltár Kovászna megyei fiókja küldött figyelmeztetést a jelenlegi vagyonfelügyelőhöz, hogy adják ki a szükséges dokumentumokat, ha nem, pénzbírsággal sújtják őket. Erre a felszólításra válasz sem érkezett.
A háromszéki honatya most interpellációban kérte Vasile Blaga belügyminisztert, kötelezze az illetékes vagyonfelügyelőt arra, hogy az egykori alkalmazottaknak szükséges dokumentumokat vagy az állami levéltárnak, vagy az illetékes személynek adja ki, és a törvény értelmében rójon ki pénzbírságot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-09-16: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Széthúznak a szakszervezetek
Nem jutottak közös nevezőre az országos szakszervezeti tömörülések, ezért mindegyik saját menetrendje szerint tiltakozik a kormány megszorító intézkedései ellen. Az Alfa Kartell hétfőn országszerte megmozdulásokat rendez, szeptember 22. és 27. között pedig a bukaresti Victoria téren demonstrálnak.
2010-09-16: Közélet - Bokor Gábor:

Feltűnési viszketegségben a fürdővendég

Nemrég fejezték be a Karácsony-patak mederfalainak felújítását.
Kellemetlen meglepetésben volt részük a kovásznai polgármesteri hivatal tisztviselőinek. Szeptember 13-án — épp az iskolakezdés napján — a környezetvédelmi felügyelőség képviselői jelentkeztek ellenőrzésre.