A világon mindenki tanulhasson!

2010. szeptember 16., csütörtök, Család

A világon közel 80 millió gyerek (kétharmad részt leány) egyáltalán nem járhat iskolába, és tízszer ennyi felnőtt írástudatlan!

Noha az iskolázottak aránya sokat nőtt az utóbbi negyven évben, a gyors népességnövekedéssel az oktatási rendszer nem tud lépést tartani, az írástudatlanok száma semmit nem csökkent. 2000-ben az ENSZ tagállamai elkötelezték magukat, hogy 2015-ig megvalósítják a Millenniumi Fejlesz­tési Cé­lokat. Köztük a 2.: Mindenki járhasson iskolába!, az 5b pedig: Család­tervezési lehetőséget mindenkinek! Ördögi kör, hogy ahol az oktatási és a családtervezési lehetőségek hiányoznak, ott nagyon sok foganás történik a párok szándéka ellenére, és így az oktatási és egészségügyi rendszerek még kevésbé képesek megfelelni az ugrásszerűen növekvő létszámnak. De van angyali kör is: ahol a lányok iskolába járhatnak, kevesebb a tinédzserterhesség, s így kevesebb lány marad ki az iskolából. Már csak öt év van hátra, de az előbbi adatok fényében még rengeteget kell tennünk!
Az interkulturális hét az AWARE-projekt részét képezi, melynek során öt európai uniós országgal együttműködve (Ausztria, Bulgária, Olasz­ország, Románia, Szlo­vénia) dolgozunk együtt a társadalom tudatosságának növeléséért a Milleniumi Fej­lesztési Célok­ban. Rendez­vény­so­rozatunk célja, hogy fiataljaink megismerjék az oktatáshoz való alap­jog érvényesülésének helyzetét, valamint hogy felkeltsük bennük a szolidaritást és a tenni akarást a náluk kevésbé szerencsés helyzetben levő kortársaikkal szemben.
Az oktatásban való részvétel nem csupán egy jó munkához való utat jelent, hanem számos módon változtathatja meg az ember életét. Ki­indulópont más globális prob­lémák leküzdésé­ben: az alapvető egészségügyi, gazdasági, társadalmi ismeretek birtokában megfékezhető a szegénység terjedése. Egy művelt édesanya kevesebb gyermeket szül nagyobb túlélési rátával. Nem utolsósorban az oktatás utat biztosít az aktív közösségi életben való részvételre, így ők maguk is tehetnek helyzetük javítása érdekében!
A cél elérésében még mindig a szegénység a legnagyobb akadály, sokan egyszerűen nem engedhetik meg az iskolába járás költségeit. Világ­szerte körülbelül 80 millió azoknak a dolgozó gyer­me­keknek a száma, akik tíz évnél fiatalabbak. Ebből az ördögi körből nehéz kijutni: rövid távon a túlélést szolgálja az így megszerzett jövedelem, hosszú távon viszont rögződik a szegénység, amin csak jól képzett munkaerővel lehetne változtatni.
Az interkulturális héten sok más információval gazdagodhatnak a résztvevők, melyről bővebben a bocs.eu honlapon tájékozódhatnak. A hat országban zajló projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. (BOCS Alapítvány)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-09-16: Család - :

Erőszak az iskolában

Ingrid Rose egyesült államokbeli pszichológus Az iskolai erőszak című könyvének bemutatóján Budapesten Ranschburg Jenő pszichológus professzor többek között arról beszélt, hogy az iskolarendszer gyermekekkel szemben támasztott teljesítménykényszeréből is fakad az iskolai erőszak terjedése.
2010-09-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy az árkosi
ŢICLEANU ANNA
(szül. SZÁSZ)
életének 66. évében, özvegységének 4. hónapjában váratlanul elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2010. szeptember 17-én, pénteken 15 órakor helyezzük örök nyugalomra az árkosi családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
1089/b