Karcsúsítás a kultúrában

2010. szeptember 17., péntek, Közélet

Januártól júliusig 7807-ről 7235-re csökkent a munkahelyek száma a kulturális intézményekben — közölte Kelemen Hunor művelődési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.

A minisztériumban 141 munkahely létezik, ezek közül 123 betöltött. Az év végéig mintegy 12 százalékkal csökken a kulturális igazgatóságok személyzete, tizenhárom ilyen intézményben pedig versenyvizsgát írnak ki az igazgatói állás betöltésére. "Nagyon nehéz év volt" — mondotta a tárcavezető, aki továbbra is a fenntarthatóságot, a kulturális intézmények működtetésének reformját, a kultúra társadalmi hatásainak fokozását, valamint az ágazat jogszabályi koherenciáját szeretné megvalósítani. A szaktárca idei költségvetése 677 millió lejről 734 millió lejre növekedett. Ebből 70 millió lej a központi adminisztráció büdzséje, 278 millió lej külső finanszírozású hitel, 386 millió lejt pedig a minisztériumnak alárendelt intézményeknek különítettek el. Restaurálására 63 millió lej jutott; idén 37 felújítási munkálatot fejeznek be, ebből 253 000 lejt utalnak ki a Sarmi­segetuza Regia helyszínének rendbetételére. Történelmi műemlékek felújítására 72,8 milliót, közérdekű kulturális épületek építésére és felújítására, különböző kulturális rendezvényekre 187,5 milliót fordítanak idén (ebből fesztiválokra 13 milliót). Kelemen szeretné, ha a tárca 2011-es költségvetése a jelenlegi 0,14 százalék helyett 0,72 százalék lenne, mint Bulgáriában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-09-17: Közélet - :

Decentralizációt az oktatásban

Az RMDSZ és a magyar oktatásért felelős tanfelügyelők álláspontja szerint az oktatási törvény annyira fontos az oktatási rendszer reformja szempontjából, hogy amennyi­ben a jogszabály továbbra is akadozik a szenátusban, akkor sürgősségi kormányrendelet révén kell elfogadtatni a rendszer decentralizációjára vonatkozó részét.
2010-09-17: Belföld - :

Hírsaláta

EREDMÉNYESEN DOLGOZIK A SZIVOT. Tavaly látványosan felpörgött a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (SZIVOT) tevékenysége: a napokban közzétett 2009-es beszámolójukból kiderült, 563 személy — lehetséges együttműködő és Szekuritáté-alkalmazott — iratcsomóját küldték a bíróságra. Ez a 2008-as szám duplája. A perek is jól haladtak: 311 esetben ítélet született, ezek nagy részében — 263 ügyben — a bírók megalapozottnak ítélték az átvilágítók által szolgáltatott terhelő bizonyítékokat. Ezek közül 16 ítélet végleges.