Decentralizációt az oktatásban

2010. szeptember 17., péntek, Közélet

Az RMDSZ és a magyar oktatásért felelős tanfelügyelők álláspontja szerint az oktatási törvény annyira fontos az oktatási rendszer reformja szempontjából, hogy amennyi­ben a jogszabály továbbra is akadozik a szenátusban, akkor sürgősségi kormányrendelet révén kell elfogadtatni a rendszer decentralizációjára vonatkozó részét.

Ez azonban továbbra is csupán mentő megoldásnak tekinthető, az RMDSZ ugyanis az oktatási törvény mihamarabbi elfogadtatásában érdekelt — jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes tegnap Kolozsváron a magyar tanfelügyelők találkozóján. A tanácskozáson az oktatási rendszer helyzetéről, a magyar tanintézmények sajátos gondjairól, valamint a készülő oktatási törvényről volt szó. A tanfelügyelők számos konkrét és hasznos javaslattal jöttek, főként arra nézve, hogy milyen módszerekkel lehet fenntartani az anyanyelvű oktatás minőségét a jelenlegi nehéz pénzügyi-gazdasági helyzetben. A javaslatok azért is fontosak, mert az oktatási törvény gyakorlatilag még nyitott, bármilyen megalapozott szakmai észrevételt be lehet még emelni. A megbeszélésen sok olyan konkrét, megoldásra váró probléma is felmerült, mint a pedagógusok bérezése, az iskolák finanszírozása vagy az elkezdett beruházások, fejlesztések kérdése is. A legnehezebb helyzetben kétségtelenül a magyar szórványiskolák vannak, ezek működtetése az alacsony gyereklétszám miatt egyre nehezebb, emiatt alapvetően fontos, hogy megteremtsék a fenntartásukat biztosító törvényes keretet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-09-17: Közélet - :

Megvan a nyugdíjtörvény

A nyugdíjkorhatár mind a férfiak, mind a nők esetében 65 év lesz 2030-tól, a nyugdíjpont értéke nem növekszik, az eddig kirívóan magas nyugdíjban részesülő közalkalmazottakat pedig az egységes nyugdíjazási rendszerbe sorolják, megszüntetve kiváltságaikat — ezek a fő pontjai a képviselőház által megszavazott nyugdíjtörvénynek.
2010-09-17: Közélet - :

Karcsúsítás a kultúrában

Januártól júliusig 7807-ről 7235-re csökkent a munkahelyek száma a kulturális intézményekben — közölte Kelemen Hunor művelődési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.