Belföldi hírek

2010. szeptember 29., szerda, Belföld

Jövőben gazdasági növekedés
Az ipar a gazdaság egyik ága, amely 2010-et plusszal zárja, és 2011-ben Romániában ismét gazdasági növekedés lesz ― nyilatkozta Borbély Károly, a gazdasági minisztérium államtitkára. Véleménye szerint 2011-ben Romániának 1,5―2, 2012-ben pedig 3―4 százalékos gazdasági növekedése lesz. Ugyanakkor Borbély azt is kifejtette, hogy magas és nagyon magas a befektetők Románia iránti érdeklődése.

Három rendőr fegyverrel
A fővárosi csendőrség által készített, a közigazgatási és belügyminisztérium által elemzett felvételek alapján azonosítottak három rendőrt, akik fegyvert viseltek a Cotroceni-palotánál szeptember 24-én lezajlott engedélyezetlen felvonuláson és tüntetésen. Minisztériumi források szerint összeállították már a vizsgálatok megindításához szükséges, ügyészségre elküldendő dokumentációt. Petre Tobă rendőrkapitány, a Román Rendőrség parancsnoka közölte, az államfő által a Legfelsőbb Védelmi Tanács csütörtöki ülésére kért jelentés a szeptember 24-i eseményekről képeket is tartalmaz majd.


Lemondott egy államtitkár is
Mihai Capră, a prefektúrákkal való kapcsolattartásért felelős államtitkár beadta felmondását azt követően, hogy Vasile Blaga miniszter lemondott a közigazgatási és belügyminisztérium vezetéséről. Helyettese kinevezéséig ellátja feladatait, hogy megmaradjon a tevékenység folytonossága ― közölte a tárca sajtóirodája. Mihai Capră 2009 óta államtitkár. Korábban, 2005―2008 között Galac megye prefektusa volt, és ő látta el a Romániai Prefektusok és Alprefektusok Szövetségének elnöki tisztségét.


Tárgyalnak a szakszervezetekkel
Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) tegnapi tiltakozása a tervezettnél egy órával korábban ért véget. Feszült helyzet csak a mezőgazdasági minisztérium előtt alakult ki, amikor néhány tiltakozó át akart törni a csendőrök kordonján. Dumitru Costin BNS-elnök kijelentette: ,,Beruházásokra és munkahelyekre van szükség. Elegünk van abból, hogy megszorításokról beszélünk, miközben több tízmilliárd euró hever az asztalon. Nem beszélhetünk megszorításokról egy olyan országban, ahol lenne mibe befektetni." Costin délután a kormány képviselőivel tartott megbeszélésen felkérte a kabinetet, indítsák el a gazdaságélénkítő intézkedéseket, különben a szakszervezetek nem hagyják abba a tüntetéseket. Másrészről Emil Boc is közölte, az elkövetkezőkben sorra tárgyalni fog a szakszervezetekkel.


Boc visszakérte a közlekedésieket
Emil Boc miniszterelnök bejelentette, újból igénybe veszi a forgalmi rendőrség szolgáltatásait, korábbi döntésével ugyanis, mellyel lemondott a rendőri kíséretről, nemtetszését fejezte ki azokkal szemben, akik törvényt sértettek a múlt heti tüntetéskor. Boc tegnap az oktatási minisztériumhoz a forgalmi rendőrség egyik motorbiciklis tagjának kíséretében érkezett, aki utat nyitott a hivatalos konvojnak.


Állami kitüntetés Hajdú Gábornak
Cseke Attila egészségügyi miniszter javaslatára Traian Băsescu államfő tegnap a Hűséges Szolgálatért Országos Rend lovagi rangú kitüntetését adományozta Hajdú Gábor volt egészségügyi miniszternek a SMURD rohammentő-szolgálat húszéves fennállása kapcsán. Az indoklás szerint Hajdú Gábor miniszter írta alá a tárca nevében az első valós együttműködési megállapodást a belügyminisztériummal a SMURD rohammentő-szolgálat működéséről. Ugyancsak az ő minisztersége alatt indult el az első eszközbeszerzés a SMURD-nak.


Az MPP Tőkés ellen
A Magyar Polgári Párt szerint ,,Tőkés László ― politikai hűtlenségének ódiumához hasonlóan! ― magánéleti válságának ódiumát is a Magyar Polgári Párt nyakába szeretné varrni" ― áll az MPP sajtóirodájának tegnapi közleményében, melyet azt követően adtak ki, hogy hétfőn az EP alelnöke nagyváradi sajtótájékoztatóján azt mondta, Szász Jenő, az MPP elnöke ,,szégyenteljes módon házal Székelyföldön és budapesti kormánykörökben, hogy vélelmezett magánéleti botránykrónikámmal diszkreditálja az EMNT-t". Az MPP felszólítja Tőkést, "hogy családi életének válsága után ne okozzon közéleti válságot is, fejezze be a Magyar Polgári Párt és annak elnökével szembeni minden úton-módon való vádaskodását és támadását".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1420
szavazógép
2010-09-29: Belföld - :

Hírsaláta

UDREA NEM JELESKEDETT. Az utolsó tíz év leggyengébb teljesítményét nyújtotta az Elena Udrea vezette turizmus mind a bevétel, mind a vendégül látott turisták számát illetően: a tengerparton 1,8 millióan fordultak meg, 15 százalékkal kevesebben, mint 2009-ben, s a bevétel is jelentősen, azaz 25 százalékkal csökkent. Ennek dacára a tárcavezető magabiztosan járja az országot, újabban nem is autóval, hanem taxihelikopterrel, melyért óránként 5000 eurót kell fizetni. Igaz, azt állítja, ezt nem a minisztérium pénzéből fizeti. Hanem? (Realitatea)
2010-09-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Bűnmegelőzés vízipisztollyal és világhálóval

Ötödik alkalommal szervez bűnmegelőzési hetet a megyei rendőr-felügyelőség, és ezúttal szokatlan fegyvernemeket is bevetnek a fiatalok elrettentésére, illetve hatékony tájékoztatására.