Az optimisták ritkábban náthásak

2010. szeptember 30., csütörtök, Család

Ritkábban lesznek náthásak azok, akik optimistán élik az életet — állapították meg német tudósok, akik vizsgaidőszakban terhelt egyetemisták esetében térképezték fel állításukat.

Korábbi tanulmányok kimutatták: a stressz ártalmas az immunrendszerre nézve, a stressztől szenvedő emberek ezáltal pedig fogékonyabbak a betegségekre — emlékeztetett a kutatók egyike. ,,Tudni akartuk, fordítva is igaz-e, vagyis hogy a fertőzés veszélye csökken-e a pozitív életszemlélet révén" — mondta Heiko Schulz pszichológus.
A Hamburg-Eppendorf Egyetemi Klinika és a Techniker Krankenkasse közös kutatásában az alanyokat optimisták és pesszimisták csoportjára osztották. A kutatók kétszer — egy alkalommal a vizsgaidőszak alatt, majd még egyszer utána — vizsgálták a részvevőket aszerint, hogy mennyire ,,fertőzöttek". A szakemberek olyan egyértelmű tünetekre voltak kíváncsiak, mint például a bepirosodott orr, a köhögés és a torokgyulladás.
Mint kiderült, az optimista hallgatók nemcsak hogy kevésbé stresszesen kezdték a számonkérés heteit, hanem jóval kevesebb tünetet produkáltak.
A kutatásban kizárólag csak a vizsgaidőszak által jelentett stresszfaktort vették figyelembe, messzemenő következtetéseket pedig nem akartak levonni — emlékeztettek a tudósok, akik megjegyezték: de azért felismerhető, hogy a pozitív életszemlélet jó hatással van az egészségre.
A diákokon végzett felméréséhez hasonló eredményeket hozott idősek otthonában végzett hasonló kutatás is. Az otthon optimista alkalmazottjai jobban bírták a feszültséget, és átlagosan két nappal rövidebb ideig voltak betegek pesszimista munkatársaiknál.(MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-09-30: Család - Puskás Attila:

Vöröslő ligetszépe

Már csak itt-ott sár­gállik a vöröslő ligetszé­pe (Oenothera erithrose­pala), nagy sárga lepel­levelei bánatosan leko­nyulnak, és átadják még hetykén álló magas kerti növényünket az enyé­szetnek. Nem csak kerti növény, mondhatni, be­hoztuk a szabadból, hogy nekünk is virágozzék.
2010-09-30: Család - :

A változatosság csökkenti a rákkockázatot

Sokféle zöldség és gyümölcs fogyasztása csökkenti a dohányosoknál a tüdőrák kockázatát — állapították meg holland kutatók.