A bölöni reformátusok története

2010. szeptember 30., csütörtök, Élő múlt

Fancsal Zsolt tiszteletes sok szempontból példakép. Bölöni szolgálata idején sok olyat tett, amiért a falu emlékezetében ― és nem csak a reformátusokéban ― neve jó ideig szépen cseng. Ő az, aki végigvitte a templom restaurálását, imatermet épített, kórust, ifjúsági együttest alapított, és könyvet hagyott hátra maga után. Ezek a megfogható dolgok ― hogy kicsiny gyülekezetének mennyi lelki támaszt nyújtott, arról bölöni hívei tanúskodhatnak.

Papi hivatásának kiteljesedő időszakában váltott, ment át Magyar­hermányba szolgálni ― amit maga után hagyott, arról viszont érdemes szót ejteni. Vaskos kötetben* dolgozta fel a bölöni református egyházközség igen értékes irattári anyagát, nem a maga dicsőségére, de az utókornak emlékezetül. Mert Bölönt ugyan úgy emlegetik, mint az unitáriusok Rómája, de a református közösségre az unitáriusokéval egyenrangú szerepet rótt a történelem. Lélekszámában mindig is kicsi volt a reformátusok tábora, ám az évszázadok során nem csappant, s olykor tehetősségét meghaladó tettekre volt képes. És mindezek kevésbé ismert tények, hiszen alaposan ez idáig senki nem foglalkozott a bölöni reformátusok történetével ― ez egyik oka, amiért Fancsal Zsolt tiszteletes úgy gondolta, hozzá kell fognia az egyházközség irattárának tanulmányozásához, feldolgozásához.
Másrészt az a kevés adat, ami itt-ott fellelhető, téves ― a restaurált, idén április 18-án felszentelt műemlék református templom építési éveként például hivatalos iratokban is az 1712-es évszám jelenik meg, holott egy korábbi templom létére közvetlen bizonyíték egy ― ma már nem létező ― 1653-as vizitációs jegyzőkönyvre való utalás, illetve egy 1709-ből származó adománylevél, melyben Gróf Hídvégi Nemes Gábor temetőhelyet ad ,,az református templom megett".
És még jó néhány téves adatot igazít ki könyvében Fancsal Zsolt ― de mindezek mellett nagy erénye a szerzőnek, hogy az évszázadok során fennállt, a ,,reformátusok és unitáriusok közötti áldatlan állapotokat", holott az egyházközség irattárában található jegyzőkönyvek legtöbbje egy-egy vádirat az unitáriusok ellen, csupán tények­ként, egy lezárult folyamatról beszélő dokumentumokként tálalja.

*Múltunkban a jövőnk, jövőnkben a múltunk. A bölöni református egyházközség története. Hiperborea, 2010

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-09-30: Élő múlt - Sylvester Lajos:

Kovács Géza csernátoni időnézése (Fémplasztikai alkotás a múzeumban)

Kovács Géza Időnéző című fémplasztikai alkotása számára keresve sem lehetett volna megfelelőbb helyet találni, mint a csernátoni Haszmann Pál Múzeum park­udvara. A szobrász alapanyaga a fém. A csernátoni tájmúzeumban közel húsz esztendő alatt a Haszmann család és az őket támogatók százai kialakították Közép-Kelet Európa leggazdagabb és legváltozatosabb mezőgazdasági gép- és eszközgyűjteményét.
2010-09-30: Élő múlt - Gyila Sándor:

Diófás dilemmáink

Megérett a dió. Elnehezült lélekkel karikázom Csomakőrös felé. A Háromszék augusztus 24-i számában ugyanis Sylvester Lajos tollából azt olvashattuk, hogy kint járt a katasztrófavédelem, nincs mit tenni, vissza kell metszeni Kőrösi Csoma Sándorunk diófáit. Sylvester Lajos mellé szeretnék feliratkozni, a felsorolt érveket, aggályokat gazdagítva, és némi információ-frissítésnek is a szándékával. De mindenekelőtt elárulom ,,helyszínelésem" okát...